Routeplanner De Lijn na 1 jaar groot succes
13-09-2011
Reeds meer dan een jaar biedt De Lijn een routeplanner op maat aan. De eenmalige ontwikkelingskost bedroeg 35.598 euro. Scholen, bedrijven, vzw’s, gemeentebesturen, ziekenhuizen en andere instellingen kunnen hun eigen website gratis uitrusten met een link naar de routeplanner van De Lijn. De eindbestemming wordt automatisch ingevuld en de reiziger krijgt een uitgestippelde route met bus of tram voorgeschoteld.
Vlaams volksvertegenwoordiger, Karin Brouwers, vroeg naar een stand van zaken bij de minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits: er werden reeds 583 aanvragen voor de routeplanner goedgekeurd, waarvan er al 225 werden geïnstalleerd.
In de loop van september 2010 is De Lijn ook gestart met het meten van het aantal routeberekeningen. Op de algemene, klassieke routeplanner op de website van De Lijn werden er tussen september en december 2010 zomaar eventjes 14.191.343 routes berekend.Voor de routeplanner op maat gaat het voor alle deelnemers om een totaal van 76.202 routeberekeningen. De meest in het oog springende zijn Duval Guillaume (32.229), Sportpaleis Antwerpen (23.472) en UZ Gasthuisberg Leuven (6.440).
Karin Brouwers vindt het resultaat van deze prille toepassing zeer succesvol en hoopt dat in de toekomst nog meer bedrijven en instellingen zullen gebruik maken van dit klantvriendelijke instrument op maat: “In het digitale tijdperk is de routeplanner een extra stimulans voor het gebruik van het openbaar vervoer”.
Voor haar eigen stad, Leuven, is Karin Brouwers verheugd vast te stellen dat naast Gasthuisberg ook museum M en het Sint-Jozefinstituut te Kessel-Lo, werken met de routeplanner. Het stadskantoor, de KULeuven, het Provinciehuis, het Vlaams Administratief Centrum, Het Heilig Hart-ziekenhuis, de bejaardentehuizen, OHL, Sportoase, de grote Leuvense bedrijven en de meeste scholen ontbreken voorlopig echter in de lijst.