Sinds 1 januari is het verplicht om op elke verdieping in je woning een rookmelder te hangen. Slechthorenden en doven horen gewone rookmelders niet, daarom bestaan er speciale rookmelders die lichtflitsen geven. Deze kosten echter tien maal de prijs van een gewone rookmelder. Voor doven en slechthorenden kost deze nieuwe maatregel dus veel geld. Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer kaartte dit in het parlement aan bij minister van Welzijn Wouter Beke. Minister Beke heeft hier nu een oplossing voor uitgewerkt.
Orry Van de Wauwer werd over de dure rookmelders aangesproken door Linda Van Waeg. Het Vlaams parlementslid nam dit meteen ter harte en signaleerde dit aan minister Wouter Beke. De minister liet aan Linda weten dat er een oplossing gevonden werd. “Door de uitbreiding van het aantal vergoedbare rookmelders via de refertelijst kan zowel een gemiddelde Vlaamse eengezinswoning als een appartement voorzien worden van rookmelders. De nieuwe, uitgebreidere regeling werd ingevoerd in overleg met de expertwerkgroep Gehoor en de Permanente Werkgroep Hulpmiddelen die beide adviseren over het hulpmiddelenbeleid voor doven en slechthorenden.”
Op het kabinet van minister Beke bevestigen ze dat doven en slechthorenden vanaf 1 januari bij het VAPH (Vlaams Agentschap voor personen met een handicap) een aanvraag kunnen doen voor maximum vijf rookmelders bij hun bestaand signaleringssysteem. Als alternatief kunnen ze kiezen voor het rookmeldersysteem met lichtflitsen en trillingen dat los van een uitgebreid signaleringssysteem werkt.
Sinds 1/1 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in je woning. Maar wat met slechthorenden? Speciale rookmelders zijn 10x zo duur. Kostelijke affaire. Nadat slechthorende me dit signaleerde, kaartte ik dit aan bij @wbeke, die oplossing uitwerkte:https://t.co/owAKEuwpBk
— Orry Van de Wauwer (@orry_vdw) January 23, 2020
Rookmelders kunnen levens redden. Voor slechthorenden is er een speciaal ontworpen exemplaar. Duurder, maar wel van groot belang. Daarom breiden we de tegemoetkoming van het VAPH uit. 👇 https://t.co/GbKjCt7Owi
— Wouter Beke (@wbeke) January 23, 2020