Resolutie in de strijd tegen prenatale selectie op basis van geslacht
23-08-2012
Samen met collega André du Bus (cdH) diende senator Cindy Franssen (CD&V) een voorstel van resolutie in ter bestrijding van gewelddadige en discriminerende praktijken van prenatale selectie op basis van geslacht. Beide senatoren vragen de federale regering om in haar buitenlands en ontwikkelingssamenwerkingbeleid dit als aandachtspunt naar voor te schuiven. Ten slotte willen de senatoren de uitvoering van resolutie 1829 van de Raad van Europa.
Prenatale selectie op grond van geslacht - zonder de rechtvaardiging van het voorkomen van ernstige genetische ziekten - wordt een onrustwekkend probleem in heel wat landen, hoewel die praktijken strijdig zijn met de gelijkheid van mannen en vrouwen.
Prenatale geslachtsselectie heeft ernstige gevolgen. Enerzijds leidt het tot ontwrichte maatschappijen waarin mannen moeilijkheden hebben om een vrouw te vinden omwille van de schaarse aanwezigheid van vrouwen. Dit tekort aan vrouwen brengt ernstige schendingen van de mensenrechten met zich mee zoals gedwongen prostitutie, illegale vrouwenhandel en een toename van criminaliteit en sociale onrust. Anderzijds leidt het tot een cultuur van genderongelijkheid: het mannelijk geslacht wordt geacht een hogere waarde te hebben dan het vrouwelijk geslacht. De discriminatie raakt vrouwen op nog andere vlakken. Vrouwen worden gedwongen tot abortus of kiezen zelf voor een abortus om de kansen van hun toekomstig kind te maximaliseren. Deze praktijken komen vandaag nog steeds in Europa en vooral in Azië voor.
“Hoewel prenatale geslachtsselectie in België verboden is – met uitzondering van medische redenen ter voorkoming van ernstige genetische ziekten – kan ons land niet onverschillig blijven op internationaal vlak. In haar buitenlands en ontwikkelingssamenwerkingbeleid moet ons land de problematiek op tafel durven leggen.” stelt Franssen.
Raad van Europa - Resolutie 1829
Vorig jaar nog keurde de parlementaire assemblee van de Raad van Europa resolutie nr.1829 goed waarin elke lidstaat wordt opgeroepen de problematiek in kaart te brengen en een aantal sensibiliserende maatregelen te nemen. Cindy Franssen nam toen deel aan de voorbereidende vergadering bij de uitwerking van deze resolutie.
André du Bus: “In sommige landen geeft men meer en meer de voorkeur aan een zoon. De geboorte van een dochter is echter geen last voor een gezin. Het is jammer dat we anno 2012 dat meer dan ooit moeten herhalen. De Senaat zal aan de regering vragen om de NGO’s die werken rond deze problematiek te ondersteunen.”
Cindy Franssen: “Met de resolutie die we in de Senaat hebben ingediend willen we gehoor geven aan de oproep van de Raad van Europa. We willen ook verder gaan, daarom vragen we dat de federale regering aandacht schenkt aan deze problematiek in haar buitenlandse betrekkingen en in het bijzonder in het domein van de ontwikkelingssamenwerking. Prenatale geslachtsselectie moet worden tegengegaan. De meeste doeltreffende maatregel om de problematiek van prenatale geslachtselectie tegen te gaan is een wetgevend kader en dit in combinatie met een doorgedreven sensibilisering die tot een fundamentele mentaliteitswijziging leidt in de landen waar deze praktijken nog bestaan.”