Reprotoxische stoffen: "Dringend werk maken van aangepaste regels"
28-04-2015
Op de Internationale Dag voor Veiligheid op de Werkvloer heeft Vicepremier en Minister van Werk en Economie Kris Peeters de Belgische, Europese en Internationale vakbonden ACV, ABVV, ACLVB, EVV-CES ontvangen.
Minister van Werk Kris Peeters wil meer aandacht voor het gevaar van reprotoxische stoffen, die kunnen leiden tot een vermindering van de vruchtbaarheid of afwijkingen bij een ongeboren kind. Kris Peeters gaf aan dat hij de Belgische regels hieromtrent bij hoogdringendheid zal aanpassen, in overleg met de sociale partners.
Daarnaast benadrukte Kris Peeters dat hij voorstander is van een herziening en verstrenging van de ‘grenswaarden’ voor kankerverwekkende stoffen op de werkvloer. Dit debat op Europees niveau moet dringend opnieuw geopend worden. Hij zal Europees Commissaris voor Werk Marianne Thyssen contacteren om samen op Europees niveau de noodzakelijke aanpassingen te bewerkstelligen.
28 april is door de Internationale Arbeidsorganisatie uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Veiligheid op de werkvloer. De VN-organisatie vraagt hiermee aandacht voor een veilige en gezonde werkomgeving. Naar aanleiding van deze Internationale Dag voor Veiligheid op de Werkvloer heeft Minister van Werk Kris Peeters de Belgische, Europese en Internationale vakbonden ACV, ABVV, ACLVB, ETUC en ITUC ontvangen. Centraal tijdens het gesprek stond het pleidooi van Minister van Werk Kris Peeters om de problematiek van gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen op de werkvloer aan te pakken. Want, een vaak onderschatte groep van kankerpatiënten zijn werknemers die op de werkvloer worden blootgesteld aan hoge concentraties van kankerverwekkende stoffen.
“ Gezondheidsproblemen als gevolg van uw job kunnen en mogen we niet negeren. We zullen daar samen met de sociale partners werk van maken”, aldus Vicepremier en Minister van Werk en Economie Kris Peeters.
Belgische regels over reprotoxische stoffen dringend bekijken
Typerend voor de risico’s van gevaarlijke stoffen is dat de gevolgen vaak niet meteen zichtbaar of merkbaar zijn. Reprotoxische stoffen zijn daar een schrijnend voorbeeld van: dat zijn stoffen die kunnen leiden tot een vermindering van de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, of afwijkingen bij een ongeboren kind.
“Er is voldoende wetenschappelijk bewijs om zeer alert te zijn voor de gevaren van reprotoxische stoffen. De effecten van reprotoxische stoffen op de gezondheid en vruchtbaarheid van vrouwelijke én mannelijke werknemers én op de gezondheid van hun nageslacht zijn ernstig en dikwijls onomkeerbaar,” aldus Minister van Werk Kris Peeters.
Tijdens de ontmoeting met de vakbonden vandaag, waren ook zwangere vrouwen aanwezig die de problematiek toelichtten. Minister van Werk Kris Peeters beklemtoonde dat er sterkere aandacht moet zijn voor reprotoxische stoffen en dat hij dit zal bekijken, in samenspraak met de sociale partners binnen de Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk. Dat is hoogstnoodzakelijk, temeer omdat dergelijke regels in de ons omringende landen Nederland, Frankrijk en Duitsland reeds bestaan.
“De aangepaste regels over reprotoxische stoffen, betekent dat een zwangere vrouw óók beschermd zal zijn in die periode dat ze misschien zelf nog niet weet dat ze zwanger is. Ik zal de Belgische regels hieromtrent bij hoogdringendheid aanpassen, in overleg met de sociale partners binnen de Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk” aldus Minister van Werk Kris Peeters.
In overleg met de sociale partners zal Minister van Werk Kris Peeters ook op lange termijn blijven zoeken naar een algemene verbetering voor veiligheid en gezondheid op het werk.
Uitbreiding lijst kankerverwekkende stoffen op Europees niveau
Een belangrijke preventiemaatregel is het vastleggen van de maximale concentraties, de zogenaamde ‘grenswaarden’, waaraan een werknemer mag worden blootgesteld op de werkvloer.
België speelt al jaren een voortrekkersrol in het vaststellen en aanpassen van deze grenswaarden. Op Europees niveau werkt België samen met Nederland om te komen tot bindende en strengere grenswaarden.
“Elke kanker is er een te veel, het is des te pijnlijker als dit gebeurt ten gevolge van uw job. Als de veiligheid en gezondheid van werknemers in het gedrang komt, kunnen we niet voorzichtig genoeg zijn. Verschillende van de huidige grenswaarden zijn niet voldoende streng. Ik ben daarom resoluut voorstander om de lijst van kankerverwekkende stoffen uit te breiden, en wil dit debat op Europees niveau aangaan ”, aldus Minister van Werk Kris Peeters.
Momenteel is er op Europees niveau namelijk een standstill omtrent het debat van de grenswaarden. De vorige Minister van Werk had samen met haar Nederlandse collega hierover reeds een brief geschreven naar de Europese Commissie. Minister van Werk Kris Peeters wil dit debat opnieuw openen, eventueel samen met Nederland, om in dit dossier een voortrekkersrol te blijven spelen.
“Deze problematiek moet op Belgisch en Europees niveau behandeld worden. Ik zal Europees Commissaris voor Werk Marianne Thyssen contacteren om dit met haar te bespreken. Op die manier kan ik ons Belgisch standpunt kracht bij zetten”, verklaarde Minister van Werk Kris Peeters na afloop van het overleg met de vakbonden.
De sociale partners uitten hun tevredenheid dat Minister van Werk Kris Peeters zich resoluut mee achter deze problematiek wil scharen.