Reiskadoboxen binnenkort niet meer te koop in winkels?
01-02-2012
Op 5 december 2011 verbood het Hof van Beroep van Gent de verkoop van Thomas Cook Travelboxen buiten het circuit van vergunde reisbureaus.
Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers vreest dat dit vonnis ook van toepassing kan zijn op andere reiskadobons (Bongobon, Vivabox, …) en kaartte de problematiek aan in de commissie Toerisme van het Vlaams Parlement.
Thomas Cook verloor haar zaak tegen de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus (VVR) omdat hun Travelboxen verkocht worden in warenhuizen, boekhandels en speelgoedwinkels. Buiten de erkende en vergunde reiskantoren, dus.
De rechter was van oordeel dat de verkoop van Travelboxen met minstens 1 overnachting een reisbureau-activiteit is. Volgens het Reisbureaudecreet moeten reisbureaus een vergunning hebben voor de verkoop van reizen. Dergelijke vergunning hebben gewone winkels zoals boekhandels en warenhuizen uiteraard niet. Vanaf 1 maart mogen alvast de Travelboxen niet meer verkocht worden buiten de erkende reisbureaus op straffe van zware boetes (2500 euro per dag en per inbreuk).
Brouwers vreest nu dat de VVR ook de andere reiskadobons gerechtelijk zal aanpakken, zoals Bongobon, Vivabox, cheques van Vlaanderen Vakantieland of van provinciale toeristische diensten.
Minister Bourgeois antwoordde dat hij zich bewust is van het feit dat dit arrest verstrekkende gevolgen kan hebben voor de verkoop van populaire kadobonnen met overnachting. Het verkoopskanaal buiten de reiskantoren is immers heel erg belangrijk voor de aanbieders van dergelijke bonnen.
De minister vraagt daarom aan het Vlaams Parlement om het reisbureaudecreet op zeer korte termijn aan te passen.
Karin Brouwers onderschrijft de vraag van de minister om een grondige evaluatie van het reisbureaudecreet. Er zijn immers nog andere problemen met de handhaving van dit decreet, want ook websites met reisinformatie en reizen van sociaal-culturele organisaties werden door de VVR al eerder en meestal ten onrechte onder vuur genomen.
Maar Karin Brouwers gaat nog verder. Ze stelt de vraag of we dit reisbureaudecreet niet beter meteen helemaal afschaffen. Immers, nu de meeste toeristen zelf hun reis boeken via websites en dus buiten de erkende reisbureaus om, heeft het toch niet langer zin om een strenge vestigingswetgeving te hanteren ter bescherming van de consument?
De reisbureausector zou zich beter heruitvinden en richten op een cliënteel dat nog wel bereid is om te betalen voor hun diensten: reizen op maat, reizen voor specifieke doelgroepen, enz. En daar is geen omvangrijke vestigingswetgeving voor nodig. De Vlaamse ambtenaren die nu ingezet worden voor de handhaving van het reisbureaudecreet kunnen beter ingezet worden voor het logiesdecreet. Het is voor het toerisme in Vlaanderen immers essentieel om kwaliteitsvolle logies aan te bieden aan de toeristen.