Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters geeft duidelijke reglementering voor de bestelbon en de algemene verkoopvoorwaarden voor de verkoop van auto’s. De ministerraad keurde op 18 januari 2019 het KB daarvoor goed.
Kris Peeters: “Voor een grote aankoop zoals die van een auto is het uiterst belangrijk dat consumenten de bestelbon en de algemene voorwaarden goed lezen. Door die documenten te vereenvoudigen en door te focussen op die informatie die voor de consument het meest van belang is, helpen we de consument."
De duur van de wettelijke garantie en de uiterste leveringsdatum zullen duidelijk op de bestelbon moeten worden vermeld, net zoals het herroepingsrecht bij een verkoop op afstand of buiten verkoopruimten (zoals autosalon). "Specifiek voor de verkoop van tweedehandswagens voeren we een checklist in die de consument duidelijkheid geeft over de staat van het voertuig. Dat moet het in de toekomst onmogelijk maken voor verkopers om hun garantieverplichtingen te ontlopen,” verduidelijkt Kris Peeters.
De prijs op de bestelbon is bindend. Het wordt niet meer mogelijk om de prijs van de bestelbon te herzien. Tot nog toe kon de verkoper de prijs herzien indien de leveringstermijn meer dan vier maanden bedroeg. Het kon bijvoorbeeld dat de verkoper een hogere prijs vroeg, omdat de fabrikant bij de levering enkele maanden later de catalogusprijs had verhoogd. Weliswaar had de consument in dat geval het recht om het contract te ontbinden. Nu kan de prijs op de bestelbon niet langer verhoogd worden.
Cruciale informatie voor de consument moet nadrukkelijk op de bestelbon worden vermeld. Het gaat dan bijvoorbeeld over de garantietermijn, de uiterste leveringsdatum en het herroepingsrecht bij een aankoop buiten verkoopruimte (zoals een aankoop op het Autosalon). Tot nog toe volstond het dat de wettelijke regels daarrond waren opgenomen in de algemene voorwaarden.
Tevens worden overbodige regels geschrapt. Zo moeten momenteel nog de BTW en eventuele andere taksen verplicht vermeld worden op de bestelbon. Voortaan zal enkel de totaalprijs vermeld moeten worden. Het is tenslotte die prijs die voor de consument van belang is.
Ook voor de verkoop van tweedehandswagens door professionals gelden dezelfde regels voor de bestelbon en de verkoopsvoorwaarden. Tot nog toe waren die regels voor tweedehandswagens veel soepeler.
Bovendien wordt een uitgebreide checklist toegevoegd aan de bestelbon. Deze geeft een gedetailleerd beeld geeft van eventuele bestaande gebreken van het voertuig. De koper en verkoper kunnen bij de checklist aangeven of de bestaande gebreken hersteld moeten worden voor de verkoop. Op die manier kan de consument niet voor onaangename verrassingen komen te staan wat garantie betreft.
Vorig jaar merkte de Economische Inspectie nog een groot aantal inbreuken tegen de garantiewetgeving. De Inspectie stelde vast dat auto’s “in de staat waarin ze zich bevinden” werden verkocht, zonder enige verduidelijking over mankementen. In andere gevallen erkenden verkopers hun garantieverplichting slechts voor een beperkt aantal onderdelen of aanvaarden ze de wettelijke garantietermijn niet.
De checklist vormt daar een oplossing voor. Ze wordt nu al gebruikt door een aantal handelaars. Met het nieuwe KB wordt het gebruik van de checklist voor alle professionele verkopers van tweedehandswagens verplicht.
Kris Peeters: “De regels op vlak van garantie zijn duidelijk en kunnen niet zomaar ingeperkt worden door een handelaar. In overleg met Traxio komt er een checklist die door alle professionele verkopers van tweedehandsvoertuigen zal moeten worden gebruikt. Voor elk onderdeel van het voertuig wordt aangegeven of het onderdeel in orde is, sporen van slijtage vertoont, of te herstellen is. De consument zal daardoor veel duidelijker dan vandaag weten welke garantie hij kan verwachten. Als aangegeven is dat een onderdeel in orde is, kan de consument zich beroepen op zijn wettelijke garantie van één jaar.”
De nieuwe regels treden in werking in het laatste kwartaal van 2019.
Meer info: www.krispeeters.be