Recordaantal werkzoekenden haalt onderwijsdiploma via VDAB
26-02-2015
Steeds meer werkzoekenden behalen via VDAB alsnog hun onderwijsdiploma. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne.
In Vlaanderen zijn op dit moment 239.567 werkzoekenden. 46% van deze groep is laaggeschoold. Tegelijk zijn er heel wat knelpuntberoepen waar op de arbeidsmarkt gewoon niet genoeg geschoolde mensen beschikbaar zijn. Daarom heeft VDAB samen met onderwijsinstellingen sinds een paar jaar zogenaamde Onderwijskwalificerende Opleidingstrajecten (OKOT) ontwikkeld. Werkzoekenden kunnen zo alsnog een diploma halen en zo in aanmerking komen om zo’n knelpuntjob in te vullen. Laaggeschoolden kunnen zo alsnog een diploma secundair onderwijs behalen.
De VDAB heeft reeds een lange traditie van samenwerking met onderwijsinstellingen wat betreft onderwijskwalificerende opleidingen in de social profit. Vanaf 2013 werd deze samenwerking uitgebreid naar andere richtingen in het onderwijs. Er worden steeds meer trajecten opgezet. In 2013 kon een werkzoekende zich al inschrijven voor 34 cursussen en sinds 2014 is het aantal cursussen gegroeid naar 38, verspreid over het Vlaamse land. Het gaat om o.a. 8 bachelor-opleidingen in o.m. bouw, elektromechanica, verpleegkunde of kleuteronderwijs,…
Op voorzet van Vlaams Volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne zal minister Muyters bijkomende opleidingen organiseren. Dit voor de meer technische beroepen zoals de bouw, elektromechanisch installateur, …
Robrecht Bothuyne: ‘Steeds meer werkzoekenden willen alsnog hun diploma halen. In 2013 waren er 5.105 werkzoekenden als cursist ingeschreven. In 2014 waren dat er al 5.579. In 2013 slaagden 727 werkzoekenden en in 2014 haalden al 1.014 werkzoekenden hun diploma. Dit systeem is dus zeer succesvol. Niet alleen het aanbod aan opleidingen stijgt, ook het aantal geslaagde cursisten groeit.’
Wat opvalt is dat het in meer dan 70% van de gevallen vrouwen zijn die op deze manier een diploma halen. Dat is echter niet verwonderlijk als we gaan kijken naar het soort opleidingen die deze afgestudeerden volgden: de voorbije 2 jaar slaagden maar liefst 832 werkzoekenden in een HBO-opleiding verpleegkunde.
Elk jaar worden helaas ook meer dan 1.000 OKOT-opleidingen stopgezet. In meer dan de helft van de gevallen ging het om werkzoekenden die niet geslaagd waren. Andere redenen om zo’n opleiding stop te zetten zijn langdurige ziekte of gewoon omdat de betrokken werkzoekende aan de slag is gegaan tijdens de opleiding.
De opleidingen duren één tot drie jaar. Werkzoekenden die zich inschrijven behouden hun uitkering en de kosten voor het inschrijvingsgeld en lesmateriaal neemt VDAB voor zijn rekening. Gemiddeld heeft een voltijds werkzoekende recht op een uitkering van 960.46 euro. Als we dat omrekenen komen we op een kost van om en bij de 64 miljoen euro voor het ondersteunen van deze opleidingen.
Bothuyne: ‘Zowat 26% van de opgestarte OKOT-opleidingen wordt stopgezet. Dat zou lager moeten. Het gaat om dure opleidingen voor VDAB en RVA en een niet gepaste opleiding volgen is voor de betrokken werkzoekende ook gewoon tijdsverlies. Allicht kan de screening van deze werkzoekenden nog beter.’
Minister Muyters bevestigde vandaag, op vraag van Bothuyne, dat de screening van werkzoekenden versterkt zal worden. Op die manier zullen meer mensen de opleiding volledig doorlopen en slagen. Ook de uitstroom naar werk wil Muyters aanpakken door de bemiddeling gerichter te laten verlopen. Volksvertegenwoordiger Bothuyne: “Ik ben blij dat de minister deze maatregelen zal nemen. Aangezien het duidelijk is welk een positief effect de opleidingen hebben op werkzoekenden en hun jobkansen. Werkzoekenden die een dergelijke opleiding volgen hebben veel kans op een job. “
Meer dan 76% van de geslaagde werkzoekenden is na 6 maanden aan de slag. Bothuyne: ‘Toch moet ook dit nog beter kunnen. Het gaat hier om werkzoekenden die slagen in een knelpuntopleiding, met een volwaardig diploma op zak. Toch vindt 24% van de betrokkenen na een half jaar nog geen job. Dit moet door minister Muyters en VDAB geëvalueerd worden.’