In het academiejaar 2018-2019 volgden een recordaantal van meer dan 6.000 Vlaamse studenten uit het hoger onderwijs via het Europese Erasmus+ programma een deel van hun studies of stage in een ander Europees land. Dat zijn er bijna 2800 meer dan 10 jaar geleden. Studenten kunnen daarvoor beroep doen op een Erasmus+ beurs. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert hiervoor ook dit jaar opnieuw een half miljoen euro.
Al meer dan 30 jaar financiert de Europese Unie internationale uitwisseling. Het Erasmus+ programma brengt alle uitwisselingsmogelijkheden samen en biedt studenten in het hoger onderwijs maar ook school-en academisch personeel, leerlingen uit het beroepsonderwijs en -opleiding, stagiairs, vrijwilligers en leraren de mogelijkheid tot een buitenlandse ervaring.
Hilde Crevits: "Die buitenlandse ervaring geeft jongeren belangrijke troeven voor de arbeidsmarkt en voor hun persoonlijke ontwikkeling. Jongeren leren er niet alleen een vreemde taal maar ook competenties zoals zelfzekerheid, nieuwsgierigheid en probleemoplossend denken. Vaardigheden die werkgevers waarderen en die jongeren sterker in het leven laten staan.”
Het voorbije academiejaar trokken 6.008 studenten hoger onderwijs via Erasmus+ naar een ander Europees land voor hun studie of stage, een record. Gemiddeld trekt een student voor 4,6 maanden naar het buitenland voor studies of 3,4 maanden voor een stage. De studiepunten die ze daar behalen tellen mee voor het behalen van hun diploma in Vlaanderen.
Studenten kunnen daarbij een beroep doen op een Erasmusbeurs. Hilde Crevits investeert jaarlijks 500.000 euro in de studiebeurzen voor studenten die naar het buitenland gaan. De Erasmus+ beurs is hoger voor werkstudenten en studenten die een studiebeurs krijgen. Wie recht heeft op een studietoelage behoudt die.
Prof. Dr. Chris Lefebvre, een van de bezielers van het Erasmusproject aan de KULeuven, is bijzonder tevreden met het toenemende succes van het Erasmus+ programma: “dat studenten in het buitenland studeren, is een grote meerwaarde voor hun verdere loopbaan. Het is een uitstekende investering in hun toekomst. Ik vind het een prima zaak voor de opleiding van onze Vlaamse studenten dat ze deze kans steeds meer aangrijpen en dat Hilde Crevits in het programma blijft investeren.”
Amber De Lee vertrok zelf op Erasmus naar Granada: "Een logische keuze, gezien ik Taal- en Letterkunde studeerde en ik Spaans had opgenomen in mijn vakkenpakket. Ik ben heel blij dat ik de kans kreeg om op uitwisseling te gaan, maar het was ook niet allemaal rozengeur en manenschijn." De Engelstalige vakken waren onder het niveau dat ze gewend was, maar sommige Spaanse vakken waren dan weer een stuk uitdagender, zeker met het moeilijke Andalusische accent erbij.
De vele makkelijke uitstapjes in en rond Spanje en het feit dat Granada een echte studentenstad is maken van Granada wel echt dé ideale Erasmusstad. Voor haar was het een extra troef in haar studies: "Het was een leerrijke, toffe ervaring die ik zeker opnieuw zou doen. Je komt thuis met een pak levenservaring, het maakt je een stuk weerbaarder en je maakt vrienden voor het leven. Dat Granada de enige Spaanse stad is die gratis tapas geeft, maakte het natuurlijk nog beter!"
Ook voor Julie Van Roey was haar studie in het buitenland een echte meerwaarde: “ Een unieke snelcursus in zelfstandig worden die je zowel persoonlijk als professioneel verrijkt. In eender welk studiedomein daagt een buitenlandse ervaring je uit om verworven kennis kritisch te herbekijken vanuit een nieuwe internationale visie.”
Vlaamse studenten trekken in de eerste plaats naar Spanje (900), daarna kiezen ze voor Frankrijk (854). Nederland (704) vervolledigt de top drie. Populaire studiegebieden zijn bedrijfskunde, rechten en literatuur en taalkunde.