De Vlaamse regering hakte op het einde van 2017 nog een paar stevige knopen door. Zowel inzake fiscaliteit, het beleidsplan ruimte Vlaanderen en de financiering van ons onderwijs, werd tegemoet gekomen aan een aantal lang bestaande verzuchtingen. Koen Van den Heuvel: “CD&V heeft op cruciale punten haar rechtvaardigheidsagenda kunnen doordrukken.”
De voorbije weken werd duidelijk dat een aantal dossiers op de onderhandelingstafel lagen die het bestaande beleid in heel wat domeinen wezenlijk zouden bijsturen. De Vlaamse regering hakte nu de laatste knopen door.
CD&V is verheugd om in elk van die beslissingen een duidelijke rechtvaardigheidstoets te mogen ontwaren.
De afschaffing van het verouderde klein en groot beschrijf op basis van het kadastraal inkomen is daar een eerste voorbeeld van. De aankoop van een gezinswoning wordt voortaan belast aan 7 procent, in plaats van 10 procent. Met een belastingvrije som van 80.000 euro voor aankopen tot 200.000 euro ondersteunen we de aankoop van bescheiden woningen nog sterker en rechtvaardiger dan in het verouderde klein beschrijf.
Koen Van den Heuvel: “De nieuwe registratierechten voor de gezinswoning zijn rechtvaardig en sociaal. Vandaag genoten 20% van de kopers een korting op het basistarief. Morgen worden dat er 40%.” Hiermee zorgen we ervoor dat kopers van een gezinswoning, vaak jonge startende gezinnen, hun droom van een eigen huis kunnen realiseren”
Ook met het instrumentendecreet dat de uitrol van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen moet mogelijk maken, gaat de Vlaamse regering in op een absolute voorwaarde die CD&V stelde: wie planschade ondervindt door het herbestemmen van gronden wordt daarvoor 100% vergoed.
“Een maatregel die lange tijd logisch, maar niet haalbaar leek, is daarmee ingevoerd. Hiermee is de weg voor de uitvoering van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen definitief vrij”, stelt Koen Van den Heuvel.
Uit de vele beslissingen die de Vlaamse Regering nog nam, wil de CD&V-fractievoorzitter nog twee maatregelen aanstippen die vooral voor de begeleiding van onze jongeren van cruciaal belang zijn.
Het jeugddelinquentierecht is daar één van. Dat legt de focus op nieuwe kansen voor jongeren die door ongelukkige keuzes vroeg in aanraking komen met het gerecht. Het nieuwe decreet creëert hefbomen op maat van die jongeren. Die verhogen hun kans om succesvol te reïntegreren, en hun leven terug op de rails te krijgen.
“Moderne technieken zoals elektronische monitoring kunnen ook bij jongeren, maar met een totaal andere insteek dan bij volwassenen het geval is. Het moet vooral een opname in een gemeenschapsinstelling als enige uitweg vermijden. De jongere wordt hierdoor niet afgesneden van de samenleving. Er wordt hem een traumatiserend stigma bespaart. Zo vermijden dat een negatieve spiraal uiteindelijk toch uitmondt in een confrontatie met het volwassen strafrecht”, besluit Koen Van den Heuvel.
En dan is er nog het decreet voor leerlingenbegeleiding, dat duidelijk het kader afbakent voor de begeleiding van leerlingen op school. Welke taak neemt de school op? Welke taak is er voor de Centra voor Leerlingenbegeleiding?
“Wat belangrijk is, is dat zorg een nieuwe erkenningsvoorwaarde wordt voor scholen. Scholen zullen dus duidelijk moeten aangeven hoe ze hun leerlingen ook buiten de klas vastpakken. De focus daarbij ligt op het verhogen van het welbevinden en de succeskansen van onze leerlingen”, duidt Van den Heuvel.