Realisatie dynamische verkeersignalisatie in de regio’s Kortrijk en Brugge
04-06-2012
De komende dagen start de plaatsing van 10 nieuwe dynamische informatieborden in de regio’s Kortrijk en Brugge. De borden zijn belangrijk om de weggebruikers in de toekomst accuraat te informeren. De versnelde uitbouw van systemen voor dynamisch verkeersmanagement (DVM) op autosnelwegen is een belangrijke prioriteit voor minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. De installatie en de plaatsing van de borden kost 2,3 miljoen euro.
Dynamisch verkeersbeheer
De plaatsing van dynamische signalisatie past in een algemene uitbouw van verkeersmanagementsystemen op de Vlaamse hoofdwegen. DVM-infrastructuur maakt het mogelijk om verkeersstromen verstandig te ‘geleiden’ en omvat zowel systemen voor detectie als systemen om het verkeer te sturen. De detectielaag, zoals meetlussen in het wegdek en verkeerscamera’s, moeten ervoor zorgen dat de verkeersstroom realtime in beeld kan worden gebracht in een verkeerscentrum. De dynamische informatieborden maken het mogelijk om vanuit dat verkeerscentrum weggebruikers tijdig en degelijk te informeren (over bijvoorbeeld hindernissen, incidenten en alternatief routeadvies) en het verkeer te sturen.
Extra informatieborden in de regio’s Kortrijk en Brugge
De afgelopen maanden gingen al heel wat voorbereidende werken door om de plaatsing van de nieuwe portieken en borden in Kortrijk en Brugge mogelijk te maken.
Woensdagnacht 6 juni 2012 start het Agentschap Wegen en Verkeer met het plaatsen van de dynamische signalisatie in het Kortrijkse: op de E17 in Aalbeke (richting Gent), op de E403 in Aalbeke (richting Brugge) en op de E17 in Kortrijk (richting Rijsel). In de nacht erop zijn de E403 in Moorsele (richting Doornik) en de A19 in Wevelgem (richting Kortrijk) aan de beurt.
Op 13 juni volgt de regio Brugge met de E403 in Ruddervoorde (richting Zeebrugge), de E40 in Oostkamp (richting Oostende) en de E40 in Loppem (richting Gent). In de laatste nacht van 14 juni volgen de E34 in Maldegem (richting Antwerpen) en de N31 in Brugge (richting Kortrijk) nog.
In totaal worden 10 nieuwe portieken en borden geplaatst. Na de plaatsing op het terrein wordt de nieuwe apparatuur nog geconfigureerd en getest. De meeste borden zullen enkele dagen later operationeel zijn. Enkel de borden op de E34 in Maldegem, de E403 in Aalbeke en de E403 in Moorsele zullen pas begin juli in gebruik genomen worden omwille van een nog noodzakelijke aanpassing aan de elektriciteitsvoorziening.
Dankzij de dynamische informatieborden kan het Vlaams Verkeerscentrum de weggebruiker snel en tijdig informeren en adviseren over zijn of haar reisroute. De borden worden op knooppunten geplaatst zodat automobilisten nog een alternatieve route kunnen nemen bij incidenten op de weg.
Hinder voor weggebruikers
Om de hinder voor de weggebruikers tot een minimum te beperken, worden de werkzaamheden na de avondspits uitgevoerd, vanaf 20u voor de regio Kortrijk en vanaf 19u voor de regio Brugge. Tijdens het plaatsen van de portieken zal het verkeer hinder ondervinden en slechts één rijstrook ter beschikking hebben. Voor de veiligheid van de weggebruikers zal de autosnelweg ook een paar keer per nacht een kwartier afgesloten worden voor het verkeer. Bij het plaatsen van het bord op de E40 in Loppem zal ook de oprit Loppem naar de E40 richting Brussel voor een aantal uur afgesloten zijn (vermoedelijk tussen 1u en 4u). Het verkeer richting Brussel kan t.h.v. het rondpunt aan de oprit van Loppem de N397 (Koning Albert I-laan) nemen richting Loppem, vervolgens de N309 (Heidelbergstraat) en N32 (Torhoutsesteenweg) richting Brugge, om tenslotte op het kruispunt N31/N32 richting de E40/E403 te rijden. Het einde van de werken is telkens voorzien voor uiterlijk 6u.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “We houden onze inspanningen voor dynamische signalisatie op de autosnelwegen systematisch vol. In de regio Gent zijn er vorig jaar borden geplaatst, de regio Brussel is aan de beurt en nu plaatsen we 10 borden in de regio’s Kortrijk en Brugge, goed voor een investering van 2,3 miljoen euro. Dit jaar voorzien we in een budget van 25 miljoen euro voor dynamisch verkeersmanagement in Vlaanderen. De digitale informatie op de borden is van groot belang voor de verkeersveiligheid en helpt voor een vlotter verloop van het verkeer. Belangrijk zijn ook de maatregelen om de hinder tijdens de plaatsing van de borden zoveel mogelijk te beperken.”