Reactie advies Watertoest Minaraad en Serv
13-07-2011
Minaraad en SERV beslisten om op eigen initiatief een aanvullend advies op de watertoets op te maken aanvullend op hun advies van april 2011.
Ondertussen keurde het Vlaams Parlement in de plenaire zitting van donderdag 7 juli 2011 de resolutie betreffende het beheersen van wateroverlast in het kader van een integraal waterbeleid, ingediend door CD&V, Sp.a, N-VA en Open VLD goed.
Samengevat bevat deze resolutie voorstellen met nadruk op een driestapsstrategie voor waterbeheersing (vasthouden, bergen en dan pas afvoeren), de versterking van de watertoets, de uitwerking van veiligheidsnormen, risicobeperkende waterbeheersingswerken, een goed gecoördineerd crisisbeheer, de verbetering van de waterbeleidsplanning en de waterbeheersorganisatie.
“Specifiek wat het advies van Minaraad en SERV over de watertoets betreft, bevat de resolutie een aantal voorstellen aan de Vlaamse regering die al tegemoet komen aan dit advies.”, aldus Tinne Rombouts (CD&V).
Het advies omvat een aantal aanbevelingen voor het verbeteren van het instrument van de watertoets en voor flankerende maatregelen.
De vragen van het Vlaams parlement aan de minister omvat reeds het volgende :
erop toe te zien dat de watertoets en de hierbij uitgebrachte adviezen voldoende sterk onderbouwd zijn en voldoende kwaliteitsvol zijn;
dat de problemen op het geëigende niveau worden aangepakt, namelijk zowel op plannings- als vergunningenniveau;
Rechtszekerheid voor burgers en ondernemers is belangrijk, net als hun betrokkenheid bij het dagelijkse beheer en in crisissituaties : de meeste eigenaars die een bouwterrein hebben in overstromingsgevoelig gebied, zullen dit waarschijnlijk kunnen ontwikkelen, mits maximaal behoud van het waterbergend vermogen. Dit kan bijvoorbeeld door “op pootjes” te bouwen, een kruipkelder te voorzien, of het uitdiepen van glooiingen in het terrein, ... Slechts in de extreme gevallen, waar aangepast bouwen geen alternatief is, zal er sprake zijn van een effectief bouwverbod. Of een bouwverbod wordt opgelegd moet afhankelijk worden gemaakt van een vereenvoudigde en beter toepasbare watertoets : die moet bepalend zijn voor de besluitvorming omtrent planning en vergunningen op alle bestuurlijke niveaus. Wanneer daaruit blijkt dat zelfs aangepast bouwen geen optie is, kan bijvoorbeeld planologische ruil een oplossing zijn. Om deze operatie mogelijk te maken moeten nieuwe financieringsmechanismen worden ontwikkeld of bestaande, zoals de meerwaarde bekomen uit planologische opwaardering (planbaten), herbekeken. In dit kader is een reactivering en heroriëntering van het Rubiconfonds aan de orde, zodat dit flexibeler kan ingezet worden om bepaalde conflicten tussen ruimtelijke bestemmingen in het kader van de overstromingsproblematiek op te vangen.
Sneller op de hoogte brengen van de potentiële koper en hem meer te beschermen door de verplichting om in de vastgoedcommunicatie en zeker in de koopakte, het overstromingsrisico duidelijk te vermelden.
een controlesysteem op de uitvoering van deze maatregelen uit te werken : om te vermijden dat er 5 verschillende controleurs bij u langskomen, moet deze controle geïntegreerd worden met andere handhavings- of keuringsmechanismen.