Protocol Nagoya-Kuala Lumpur inzake bioveiligheid binnenkort geratificeerd
09-12-2013
Het aanvullend protocol van Nagoya-Kuala Lumpur, dat lidstaten verplicht tot het invoeren van voorschriften en procedures inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling omtrent bioveiligheid, zal binnenkort door België geratificeerd worden. Dit vernam gemeenschapssenator Cindy Franssen (CD&V) van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders naar aanleiding van een parlementaire vraag (nr.5-9117).
Het protocol van Nagoya-Kuala Lumpur is een aanvulling op het Verdrag inzake biologische diversiteit en het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid. Dit laatste voorziet in een kader voor veilige overdracht en gebruik van veranderde levende organismen die voortkomen uit de moderne biotechnologie, en die nadelige gevolgen kunnen hebben voor het behoud en duurzaam gebruik van de biologische diversiteit en/of risico’s inhouden voor de gezondheid van de mens.
Hierbij was het echter nog onduidelijk wat er moest gebeuren als een grensoverschrijdende verplaatsing van veranderde levende organismen schade aan de biologische diversiteit zou veroorzaken of een risico voor de gezondheid van de mens zou inhouden, meer specifiek met betrekking tot aansprakelijkheid en schadeloosstelling. Het aanvullend protocol van Nagoya-Kuala Lumpur verplicht daarom de lidstaten om voorschriften en procedures inzake deze aansprakelijkheid en schadeloosstelling te voorzien in de nationale wetgeving.
België ondertekende reeds op 20 september 2011 het aanvullend protocol, maar heeft het tot nu toe nog niet geratificeerd. Senator Cindy Franssen vernam echter van de minister van Buitenlandse Zaken dat hier binnenkort verandering in komt. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu maken namelijk momenteel het ratificatiedossier klaar. Wanneer het voorontwerp een advies heeft gekregen van de Raad van State en de Ministerraad het vervolgens heeft goedgekeurd, kan het in de Senaat worden ingediend. Eenmaal het federale parlement en de deelstaatparlementen het protocol hebben goedgekeurd, kan het in werking treden in België.