Propere Zenne is goed voor Brussel en Vlaanderen - "Big Jump"
08-07-2012
Voor de 12de editie van de ‘Big Jump’ bouwde het waterzuiveringsstation Aquiris, in samenwerking met de vzwZenneSenne, zowaar een strand aan de oevers van de Zenne. Stipt om 14 uur sprongen 15 zwemmers het water in, luid aangemoedigd door zo’n 60 supporters én Brigitte Grouwels, de minister van de haven van Brussel, die de Big Jump-actie een warm hart toedraagt.
Sinds maart 2007 behandelt Aquiris, het grootste waterzuiveringstation van België, het huishoudelijk afvalwater van het equivalent van 1,1 miljoen inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat enkele jaren geleden nog ongezuiverd in de Zenne werd geloosd. Om van de vroegere open riool opnieuw een leefbare waterloop te maken, investeerde Aquiris in spitstechnologie die jaarlijks 100 miljoen m³ afvalwater verwerkt zodat het water – vooraleer het weer in de Zenne stroomt - aan alle milieueisen voldoet die zijn vooropgesteld.
Propere Zenne is goed voor Brussel en Vlaanderen
Minister Grouwels benadrukte dat een zuivere Zenne belangrijk is voor Brussel en Vlaanderen: “Het Kanaal van Brussel doet bij overstromingsgevaar immers dienst als reservebekken, terwijl stroomafwaarts de Vlaamse gemeenten waar de Zenne doorstroomt nu kunnen genieten van een ‘nieuw’ ecosysteem op hun grondgebied. Om te bewijzen dat het Kanaal voldoende zuiver is, organiseren we trouwens op 7 oktober voor het eerst een viswedstrijd op het Brussels gedeelte van het Kanaal.”
Marc Rigal, General Manager bij Aquiris, verduidelijkt: “De waterkwaliteit van de Zenne is beter dan de normen die voorgeschreven zijn door de Europese Commissie. Wij gaan trouwens veel verder dan de traditionele waterzuivering: wij proberen zoveel mogelijk afval te hergebruiken. Zo produceren wij een deel van onze eigen energiebehoefte, mineraal eindafval dat in de bouwsector kan gebruikt worden en zijn we gestart met een pilootproject om bioplastiek te winnen uit moleculen die zich in het rioolwater bevinden.”
Zenne moet symbool worden van efficiënt en integraal waterbeheer
Ook Peter Lombaert, organisator van Big Jump in de Zenne en het Kanaal van Brussel, is blij met de opmerkelijke verbetering van het ecosysteem van de Zenne. “Het is super dat ook een minister en enkele parlementairen zich engageren om het ‘daglichten’ van de Zenne mogelijk te maken en het zo snel mogelijk scheiden van regen- en afvalwater. Dat komt de waterkwaliteit ten goede en maakt de waterzuivering efficiënter. Zo kan de Zenne op termijn het symbool worden van goed en integraal waterbeheer.”