Project afstandstolken start op 1 oktober
30-09-2012
Maandag 1 oktober start in Vlaanderen een project met afstandstolken. Dat project moet dove mensen toelaten om, via een tolkendienst op afstand, vlot te communiceren met iedereen in de samenleving en omgekeerd. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen steunt het project met 250.000 euro.
Het project met de afstandstolken is bedoeld om de communicatie tussen dove personen en hun omgeving te vergemakkelijken en verbeteren. Dat kan gaan van praten met familie of met de dokter, een helpdesk opbellen, of spreken met een advocaat.
Dankzij een nieuw softwarepakket voor de pc, laptop of smartphone kan de dove persoon contact maken met een tolkdienst op afstand. Ze kunnen elkaar zien dankzij de webcam op de computer of ingebouwde camera op de telefoon.
De tolk neemt dan contact op met de persoon met wie de dove persoon wil communiceren, bijvoorbeeld de dokter, en vertaalt wat de dove persoon wil zeggen in het Nederlands, en wat de andere persoon zegt naar gebarentaal.
Volgens minister Vandeurzen biedt het nieuwe systeem heel wat voordelen. Zo kunnen dove mensen een tolk inschakelen op het moment dat zij het nodig vinden en het is minder tijdrovend dan communiceren met geschreven tekstberichten. De tolken zelf kunnen vanuit één plaats dove mensen op verschillende locaties helpen. Zo kunnen de tolken ook meer opdrachten doen en moeten ze zich niet altijd verplaatsen. Het project zou volgens de minister ook de werkgelegenheid van dove mensen kunnen stimuleren omdat de dove werknemer zich minder zorgen moet maken over communicatieproblemen met horende collega's en klanten.
Het systeem is al enkele jaren in gebruik in andere landen. Het project loopt vanaf morgen tot aan de zomer van 2014. Alle doven die de Vlaamse gebarentaal kennen, kunnen er gratis van gebruik maken. Er wordt nog onderzocht of het systeem ook bruikbaar is voor doven en slechthorenden die de Vlaamse gebarentaal niet machtig zijn.
Hoe is dit project ontstaan?
Onder impuls van de belangenvereniging van de Vlaamse Dovengemeenschap (FEVLADO) en met de “morele steun” van Vlaams minister Jo Vandeurzen, werd in samenwerking met de coöperatie Cera in 2011 een adviesgroep opgericht om te onderzoeken of men, dankzij gespecialiseerde software, aan dove gebruikers van tolken de Vlaamse Gebarentaal (VGT) op afstand ter beschikking kon stellen. Er werden o. m. bezoeken gebracht aan bestaande diensten in Washington, Stockholm en Londen. Op een studiedag in september 2011 werden aanbevelingen geformuleerd en werd vooral onderlijnd dat deze dienstverlening een must is om aan dove burgers een gelijkwaardige toegang tot communicatie in Vlaanderen aan te bieden.
Het opstarten van een dergelijke dienst vraagt een aanzienlijke investering. FEVLADO en het CAB (Vlaams Communicatie Assistentie Bureau voor Doven vzw, de dienst die de live tolkenwerking coördineert in opdracht van de Ministeries van Welzijn, Werk en Onderwijs) drongen aan bij de Vlaamse overheid. Dankzij een partnership tussen de VDAB en het CAB kon een projecttoelage bekomen worden van het ESF (Europees Sociaal Fonds). Dit volstaat niet om alle kosten te betalen en beperkt de nieuwe dienst tot de werksituatie. Naar aanleiding van de Wereld Dovendag op 29/09/2012 heeft Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, zijn “morele steun” aangevuld met de noodzakelijke financiële steun (250.000 euro) om het project zodanig te realiseren, dat de dove gebruikers ook in hun sociale en dagelijkse leefsituaties gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienstverlening
Meer info? deelnemen? : klik dan hier