Proefproject Vlaamse UiTPAS start op 4 juni
23-04-2012
In de regio Aalst lanceert Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege op maandag 4 juni een proefproject met één algemene vrijetijdskaart, de UiTPAS. Vandaag werd bij CultuurNet in Brussel een demonstratie gegeven van hoe die UiTPAS in de praktijk zal werken.
Er bestaan in Vlaanderen verschillende systemen om mensen warm te maken voor een culturele activiteit: er zijn kortings- en getrouwheidssystemen, kansenpassen, CJP, regionale kaarten, verschillende initiatieven voor financiële tussenkomsten voor participatie, enz. Vlaams minister Joke Schauvliege wil nu in Vlaanderen met één Vlaamse vrijetijdspas, de UiTPAS, een eenvormig systeem ontwikkelen dat alle andere vervangt. Die kaart moet het vrijetijdsaanbod promoten door acties (kortingen, tijdelijke aanbiedingen, promoties) en door permanente voordelen. De UiTPAS is bedoeld voor iedereen, ook voor personen in armoede want het is een grondrecht om te participeren aan cultuur. In de aanloop en de ontwikkeling van dit project werd daarom ook een beroep gedaan op de expertise van de armoedeverenigingen.
Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: "Een van de prioriteiten uit mijn beleidsnota Cultuur is participatie en diversiteit. Een algemene vrijetijdskaart voor iedereen biedt verschillende mogelijkheden om participatiedrempels weg te werken. Voor gemeenten, instellingen en verenigingen is het een communicatie- en marketinginstrument, voor de kaarthouders een voordeelpas. Dergelijke kaart is ook niet stigmatiserend in vergelijking met een kansenpas voor personen in armoede. Ik kom daarmee tegemoet aan een vraag van de doelgroep zelf. De UiTPAS is één van de twaalf prioriteiten uit het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding van de Vlaamse Regering."
CultuurNet kreeg van de minister de opdracht om de UiTPAS uit te werken en een proefproject op te zetten in de regio Aalst. Het proefproject is een samenwerking met de lokale besturen van Aalst, Erpe-Mere, Lede en Haaltert en meer dan 200 verenigingen en instellingen. De voorstudie is afgerond en het proefproject start op 4 juni in Aalst, Erpe-Mere, Haaltert en Lede. Eind 2013 volgt er een evaluatie en zal een inschatting gemaakt worden of een mogelijke invoering naar heel Vlaanderen zinvol en financieel haalbaar is.