Privéleven agenten wordt beter beschermd
03-06-2015
De regering zal zorgen voor een betere bescherming van het privéleven van politieagenten die optreden in gevoelige situaties. Dit blijkt uit een antwoord van de minister van Binnenlandse Zaken op een mondelinge vraag van CD&V-Kamerlid Sonja Becq. De nieuwe regeling, die volgens de minister op 1 juli 2015 van kracht zal gaan, geeft agenten de mogelijkheid om anoniem te blijven naar aanleiding van specifieke politionele omstandigheden.
De wet op het Politieambt bepaalt dat agenten in functie in alle omstandigheden geïdentificeerd moeten worden. De vorige regering wijzigde deze wet zodat onder bepaalde omstandigheden de politieambten enkel identificeerbaar zijn aan de hand van een cijfercode en niet langer aan de hand van een naamplaatje. Er was enkel nog een uitvoeringsbesluit nodig om een en ander in werking te laten treden.
‘Er is nood aan een betere bescherming voor agenten die bedreigd worden – persoonlijk en ook hun familieleden – na hun optreden. Volgens de minister zou de identificatie met cijfers vanaf 1 juli 2015 mogelijk moeten worden. Hij kiest daarbij voor een nieuw wetgevend initiatief.’, verklaart Sonja Becq naar aanleiding van een debat in de commissie Binnenlandse Zaken.
Ze vraagt zich wel af of de timing realistisch is. Als het ontwerp volgende week wordt goedgekeurd door de ministerraad, moet het immers nog naar de Raad van State, waarna ook de parlementaire bespreking nog moet aanvatten. ‘Hoe sneller deze regeling in werking treedt, hoe beter natuurlijk.’, aldus Becq.
Ze vindt niet dat het algemene principe dat agenten steeds identificeerbaar moeten zijn, moet worden opgeheven. Becq is er echter van overtuigd dat in bepaalde gevallen de anonimiteit en bescherming van het privéleven van agenten en hun families beter beschermd moet worden. ‘Hierop kunnen inspelen vanuit de concrete situaties op grond van duidelijke criteria of risicoanalyse ( bedreigen, agressie..) is belangrijk ..”, besluit Becq.