Private sector slechts beperkt actief in sociale woningbouw
18-03-2011
Op dit moment maakt de private sector slechts in beperkte mate gebruik van de mogelijkheden om ook actief te zijn op het vlak van de sociale woningbouw. Tot deze conclusie komt Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk de Kort op basis van de reactie van minister Van Den Bossche op een parlementaire vraag.
Tot nu toe werden aan private ontwikkelaars 13 deelattesten nr. 1 verleend of zijn de aanvragen daarvoor in behandeling bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Deze zijn in totaal goed voor 125 geplande sociale huurwoningen en 77 geplande sociale koopwoningen.
“Voor heel Vlaanderen zijn dat toch eerder bescheiden aantallen. Dit wijst er volgens mij op dat de private sector nog niet of onvoldoende vertrouwd is met deze bijkomende mogelijkheid die het Grond- en Pandendecreet biedt. Met behulp van dit decreet wil de Vlaamse Regering tegen 2020 immers 64.000 bijkomende sociale huurwoningen realiseren. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel, ook voor de private sector”, legt Dirk de Kort uit.
Bescheiden woonaanbod
Tot de doelstellingen van het Grond- en Pandendecreet behoort ook de realisatie van een bescheiden woonaanbod. Dat aanbod bestaat uit kavels met een maximum oppervlakte van 500 m², eengezinswoningen met een bouwvolume tot 550 m³ en overige woongelegenheden met een bouwvolume van ten hoogste 240 m³. Zij moeten een bijkomend aanbod aan betaalbare woningen garanderen, als aanvulling op het aanbod aan sociale woningen.
Aan de realisatie van het bescheiden woonaanbod werd geen objectief gekoppeld. Bovendien zijn de gemeenten bevoegd om hieraan uitvoering te geven via de stedenbouwkundige vergunningen. Het departement RWO heeft op dit moment weet van slechts een gemeente, waar een gemeentelijke stedenbouw-kundige verordening voor bescheiden woonaanbod in opmaak is.
“Het Agentschap Wonen-Vlaanderen mag gerust een tandje bijsteken om de lokale besturen meer en beter te informeren. Het bescheiden woonaanbod moet die mensen ten goede komen die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar toch ondersteuning nodig hebben bij het zoeken naar een betaalbare en kwalitatieve woning. En daar is veel vraag naar”, aldus Dirk de Kort.