Private bewakingsfirma’s op luchthavens ontsnappen aan elke vorm van controle
13-03-2014
De private bewakingsondernemingen die werken op de luchthavens van Zaventem, Luik, Charleroi en Oostende worden op geen enkele manier gecontroleerd. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-senator Dirk Claes. Hij vroeg de cijfers op voor de jaren 2011, 2012 en 2013, maar kreeg letterlijk een nul op het rekest.
De wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid bepaalt de voorwaarden waaraan bewakingsondernemingen en personen actief in deze sector moeten voldoen. Deze voorwaarden worden vastgelegd door de minister van Binnenlandse Zaken, en het is haar administratie die bevoegd is voor het uitoefenen van de controles. Zo stipuleert de wet onder andere dat de personen die in deze sector werken niet veroordeeld mogen geweest zijn tot een correctionele of criminele straf, of dat ze geen werkkleding mogen dragen dat kan verward worden met een politie-uniform.
Deze wet is van toepassing op interne bewakingsdiensten, beveiligsondernemingen, leveranciers van alarmsystemen en alarmcentrales. Het komt er dus op neer dat deze diensten die werkzaam zijn op de bovenvermelde luchthavens niet gecontroleerd worden. Dat kan de poorten openzetten voor eventuele misbruiken.
In haar antwoord geeft de minister aan dat ‘in de toekomst hier controles georganiseerd zullen worden’. Dirk Claes: “Reeds in 2009 heb ik de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken ondervraagd over de controles uitgevoerd door private veiligheidsdiensten. Ook toen kreeg ik als antwoord dat in 2007 en 2008 Zaventem aan elke vorm van controle ontsnapte. Ondanks het feit dat deze luchthaven een draaischijf is voor het internationale vliegverkeer, is er helaas nog niets veranderd.”
De bevoegde minister gaf toen tegelijkertijd aan te onderzoeken hoe er meer gerichte controles in Zaventem konden gebeuren. Hier is tot op de dag van vandaag geen concreet gevolg aan gegeven. Deze luchthaven moet nochtans verschillende reizigers rechtstreeks verbinden met Brussel, de Europese hoofdstad. Daarnaast waren er in diezelfde periode wél controles in Charleroi.
De wet op de private veiligheid werd onlangs aangepast. Zo krijgen private bewakingsfirma’s meer bewegingsvrijheid, opdat de politie zo meer mogelijkheden moet hebben om zich op zijn kerntaken te concentreren. Hun bevoegdheden werden op industrieterreinen, bij overheidsevenementen en in luchthavens uitgebreid, en interne bewakingsdiensten krijgen meer armslag. Ook werden de vergunningsvoorwaarden aangescherpt. De wijzigingen gelden sinds 2 februari 2014.
Dirk Claes heeft zich in het verleden al positief uitgesproken over het toewijzen van bepaalde taken aan privé-instanties, om zo de opdracht van de politiediensten te verlichten. “Dit mag dit echter niet betekenen dat zij niet gecontroleerd moeten worden. De burger moet erop kunnen vertrouwen dat hij op weg naar zijn vliegtuig gescreend wordt door een degelijk opgeleide veiligheidsagent met badge, die zelf ook gescreend is”, aldus de CD&V-senator. “Ik hoop dan ook dat de extra controleurs die in het kader van de recente wetswijziging aangeworven zijn en mede gefinancierd worden door de sector zelf, ook op de luchthavens toezicht zullen houden.”
Immers, vorig jaar werden de retributies die de sector moest bijdragen, verhoogd via een koninklijk besluit (KB van 27 december 2012). Dat geeft de minister van Binnenlandse Zaken extra armslag om controles te voorzien. Naar verluidt zou er ook 10 miljoen euro in het bewakingsfonds zitten. Claes hoopt dan ook dat zij hiervan eindelijk gebruikt gaat maken.