Prijscompensatiemechanisme varkensprijzen naar European High Level Group
29-04-2011
De agrovoedingsketen boog zich recent over de problematiek van de varkenssector. De varkenshouders noteren dalende verkoopprijzen in combinatie met stijgende veevoederprijzen. De brutomarge in de sector staat al vele jaren onder druk, zelfs in die mate dat de continuïteit van een pak van de bedrijven in het gedrang komt. Vlaams volksvertegenwoordigers Jos De Meyer en Jan Verfaillie vroegen minister-president Kris Peeters hoe er verder gevolg wordt gegeven aan het daar geformuleerde prijscompensatiemechanisme.
Het prijscompensatiemechanisme dat door het ketenoverleg werd uitgewerkt, werd op de recente Europese Landbouwraad besproken. Volgens Peeters waren de reacties verdeeld: sommige lidstaten toonden interesse, anderen weerstand. De Europese Commissie toonde belangstelling en was vooral positief over het feit dat de sector zelf probeert te zoeken. Ze deed ook de toezegging dat het voorstel mag worden toegelicht op de European High Level Group varkens op 6 mei.
Dat de verkoopprijs van varkens in België, met 134,9 euro per honderd kilogram, één van de laagste van Europa zou zijn, nuanceerde de minister-president. De aan Europa gemelde varkensprijzen mogen immers niet zomaar vergeleken worden: elke lidstaat heeft een zekere marge om te bepalen wat deze prijs inhoudt en dit leidt onvermijdelijk tot verschillen. Wel belangrijk om te weten, en veel geruststellender is dat de prijsevoluties in ons land vergelijkbaar zijn met deze in de andere lidstaten.
Peeters bevestigde dat de overbruggingskredieten voor de varkenssector op korte termijn nog worden verlengd tot 30 juni van dit jaar. Bovendien zullen varkenshouders die deelnemen aan erkende kwaliteitssytemen zoals het Certus-label ook in 2011 een tussenkomst krijgen als compensatie voor de extra controlekosten waarmee ze worden geconfronteerd.
Jos De Meyer stelt vast dat ondanks de iets stijgende prijzen de crisis zeker nog niet voorbij is. Alhoewel het niet eenvoudig zal zijn om binnen een Europees kader tot een stabilisatiemechanisme te komen, moet er toch gezocht worden naar een instrument om op momenten van grote volatiliteit de rendabiliteit te waarborgen. Ook de transparantie verhogen door de prijzen nog beter vergelijkbaar te maken voor alle lidstaten zou een eerste stap kunnen zijn.