Vandaag werd een wetsvoorstel gestemd waardoor politici niet langer gebruik kunnen maken van managementvennootschappen om hun vergoedingen van mandaten, zoals bijvoorbeeld intercommunales, te ontvangen. Op deze manier sluit de werkgroep ‘politieke vernieuwing’ het achterpoortje dat overheidsbestuurders in staat stelde om op hun zitpenningen zo weinig mogelijk (personen)belastingen te betalen.
In plaats van zelf te zetelen in een raad van bestuur maakte men hun vennootschap – zoals familiebedrijfjes – bestuurder die dan de vergoedingen ontvangt. Vaak is het regime van vennootschapsbelastingen op deze extra inkomsten fiscaal gunstiger dan de personenbelasting.
Initiatiefnemer Vincent Van Peteghem (CD&V): “Als politici vertegenwoordigen we het volk in diverse instellingen. Het is niet meer dan normaal dat wij, net zoals gewone burgers, correcte lasten betalen op vergoedingen en zitpenningen. Dit is niet enkel een blijk van solidariteit en eerlijk bestuur, maar het draagt ook bij aan de transparantie die we als politici verschuldigd zijn. Principes waar ik de afgelopen jaren steeds voor heb gestreden en waar ik ook voor zal blijven strijden.”
De techniek kwam aan het licht toen de mandatencrisis losbarstte. De onthullingen over SamuSocial, Publifin, Telenet, enz. leidden tot een parlementaire werkgroep ‘politieke vernieuwing’ die zou werken rond meer politieke kuisheid en transparantie. CD&V-Kamerlid Vincent Van Peteghem was één van de voortrekkers van deze commissie. De commissie kwam tot 66 conclusies die unaniem werden aangenomen. Tot op heden werd 55 % daarvan volledig gerealiseerd en omgezet in wetgeving.