Planbureau zal in de toekomst verkiezingsprogramma’s doorlichten
01-04-2014
Na meer dan 15 jaar debatteren heeft de Kamercommissie Binnenlandse Zaken unaniem beslist dat het Federaal Planbureau in de toekomst de verantwoordelijkheid krijgt om de programma’s voor de verkiezingen door te lichten.
Het wetsvoorstel, de eerste keer ingediend door CD&V (Pieter De Crem) in 1998, verplicht de politieke partijen om een doorlichting te laten uitvoeren van hun prioritaire beleidsvoorstellen waarmee ze naar de verkiezingen trekken. Zo zal de kiezer de mogelijkheid krijgen om de budgettaire gevolgen en de macro- en micro-economische effecten van deze voorstellen te vergelijken.
Op het wetsvoorstel van Sonja Becq hebben vertegenwoordigers van de zes meerderheidsfracties (Sonja Becq, Peter Vanvelthoven, Bart Somers, André Frederic, Jacqueline Galant, Josy Arens) en van de groene partijen (Stefaan Van Hecke en Zoe Genot) een gezamenlijk amendement ingediend waardoor het Planbureau (en dus niet het Rekenhof zoals aanvankelijk voorzien) de opdracht krijgt om deze doorlichting te maken.
Het Parlement zal twee maal per jaar met het Planbureau overleg plegen omtrent de modaliteiten waaraan de doorlichting moet voldoen.
De werkwijze is grotendeels geïnspireerd op wat het Centraal Planbureau in Nederland doet. De politieke partijen moeten 100 dagen voor de verkiezingen aangeven welke hun prioritaire beleidsvoorstellen zijn. Het Planbureau onderzoekt vervolgens de gevolgen van deze voorstellen voor de overheidsfinanciën, de werkgelegenheid, de koopkracht, de sociale zekerheid, het milieu en mobiliteit. Het Planbureau kan zich bij deze doorrekening laten bijstaan door andere instanties die nuttige expertise hebben. Het maakt ten laatste 60 dagen verkiezingen een ontwerpdoorrekening over aan de partijen, die de mogelijkheid hebben om hierover te overleggen met het Planbureau en hun voorstellen aan te passen. Alle gegevensuitwisseling tussen de politieke partijen en het Planbureau is vertrouwelijk. Ten laatste de vijftiende dag voor de verkiezingen maakt het Planbureau de definitieve doorlichting bekend.
Politieke partijen die een vertegenwoordiger hebben in één van de parlementaire assemblees zijn verplicht om de doorlichting te laten uitvoeren. Voor andere partijen is ze facultatief, al hebben ze natuurlijk er alle belang bij om hieraan mee te werken.
Gezien de duur van de procedure en de omvang van het werk is het voor het Planbureau niet meer mogelijk om deze doorlichting nog te maken voor 25 mei. Om deze reden zijn de indieners van het amendement overeengekomen om de wet in werking te laten treden na de eerstvolgende verkiezingen.
In elk geval zijn Sonja Becq en de andere indieners van het amendement ervan overtuigd dat de goedkeuring van dit voorstel een belangrijke stap vooruit is en zal bijdragen tot de geloofwaardigheid van de politiek.
Sonja Becq (CD&V) Peter Van Velthoven (sp.a) Bart Somers (Open VLD) Andre Frederic (PS) Jacqueline Galant (MR) Josy Arens (Cdh) Zoe Genot (Ecolo) Stefaan Van Hecke (Groen)