Plan modernisering kusttram in de maak
14-06-2013
De Kusttram is belangrijk voor de mobiliteit aan de kust, met een belangrijke economische meerwaarde. Die Kusttram is aan opwaardering toe. Modernisering is een absolute must, en daarvan is bevoegd Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits zich terdege bewust. Een plan is in de maak. Vlaams parlementslid Johan Verstreken gaf in de commissie mobiliteit van het Vlaams Parlement een aantal knelpunten mee, en deed de minister enkele suggesties.
Het zomerseizoen staat voor de deur. Om de drukte op te vangen worden er 14 Hermelijntrams naar de kust gebracht. De voorbije weken waren enkele herstellingen nodig aan een aantal tramtoestellen. Het is bekend dat de trams al een redelijke leeftijd hebben. Een vernieuwing dringt zich op.
In die optiek vroeg Verstreken vooral aandacht voor het comfort van de Kusttramreizigers.
In het hoogseizoen worden extra trams overgebracht om de toeristische drukte op te vangen, maar dan nog blijkt de capaciteit vaak onvoldoende.
Ook de toegankelijkheid van opstapplaatsen en tramstellen voor mensen met een handicap vraagt aandacht. Denk maar aan de opstapplaats ter hoogte van hotel Ravelingen in Mariakerke. Daar is ook een revalidatiecentrum, en precies daar kunnen rolstoelgebruikers de tram niet op.
De combinatie van veel reizigers met bagage en beperkt toegankelijke trams, maakt dat de huidige tramtoestellen niet meer helemaal voldoen aan de wensen van de klant.
“En wat met de aansluiting van de Kusttram met bijvoorbeeld de NMBS in het kader van het woon-werkverkeer? Zeker in de winter, wanneer minder tramstellen ter beschikking zijn, stelt zich daar een probleem”, zegt Johan Verstreken.
Johan Verstreken stelt ook voor om oudere tramstellen van onder het stof te halen. In het buitenland worden die gezellige ouderwetse trams steeds meer opnieuw tevoorschijn gehaald en in een nieuw jasje gestopt. Johan Verstreken: “Ze zouden tijdens het weekend kunnen rijden, voor de toeristen. Dat zou een extra cachet geven.”
Kortom, er ligt heel wat werk op de plank. Op vraag van minister Hilde Crevits werkt De Lijn momenteel aan een uitgebreide tramnota. Daarin worden alle knelpunten en opties onderzocht. Ook het ondergronds brengen van de elektrische leidingen zal daarin worden opgenomen. De minister staat daar niet weigerachtig tegenover, maar wijst op de hoge kostprijs.
De tramnota zou in tegen het einde van het jaar klaar moeten zijn.