Personen met een handicap mogen ook minderjarige jobstudent inhuren als assistent
Vandaag ontvangen meer dan 2300 personen met een handicap een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Hiermee kunnen ze een assistent inhuren die hen thuis, op school of op het werk bijstaat. De assistent helpt met de dagdagelijkse ondersteuning: hulp bij het wassen en aankleden, eten klaarmaken en/of opruimen, maar zorgt ook voor de boodschappen, verplaatsingen of zelfs uitstappen. Kortom, hij staat de persoon met een handicap bij in functie van zijn vragen en noden.
Vera Jans: “We krijgen heel wat signalen van PAB-houders dat ze in vakantieperiodes problemen ondervinden om een vervanger voor hun vaste assistent(en) te vinden. Een assistent is immers werknemer van de persoon met een handicap en heeft bijgevolg ook recht op verlof.
We verwachten bovendien dat het aantal personen met een handicap dat deel- of voltijds een assistent inhuurt om hem of haar bij te staan, in de toekomst zal stijgen. Als de nieuwe regelgeving binnen het gehandicaptenbeleid in werking treedt zullen de mensen met handicap en niet langer de voorzieningen gefinancierd worden en kunnen personen met een handicap zelf kiezen hoe ze hun zorg en ondersteuning organiseren. Ze krijgen hierbij de keuze tussen een budget of voucher waarmee ze zorg kunnen inkopen. Ook een combinatie van beide wordt mogelijk. Ze kunnen dus bijvoorbeeld voor kiezen om één of meerdere dagen per week naar een dagcentrum te gaan en andere dagen zich thuis te laten bijstaan door een persoonlijke assistent. Hierdoor zal de vraag naar assistenten stijgen.
De regelgeving zegt nu dat een assistent meerderjarig moet zijn. Voorzieningen voor personen met een handicap werken in vakantieperiodes al met jobstudenten. Dit zou dus ook mogelijk moeten worden voor PAB houders! Daarom heb ik een decreet geschreven dat mogelijk maakt om ook minderjarigen in te huren als assistent. Dit zou een oplossing bieden om in vakantieperiodes de zorg en ondersteuning te kunnen laten doorlopen.