Personen met een handicap krijgt het stuur van zijn zorg in eigen handen
12-07-2013
Personen met een handicap mogen zich in de volgende legislatuur verwachten aan een grote hervorming van het ondersteuningssysteem. De Vlaamse Regering gaf vandaag haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van het decreet over de persoonsvolgende financiering voor personen met een handicap. Minister Vandeurzen wil dat elke persoon met een erkende handicap en ondersteuningsnood kan rekenen op een forfaitair basisondersteuningsbedrag. Is dat bedrag niet voldoende, dan kun je een hogere handicapspecifieke ondersteuning aanvragen. “Op deze manier krijgt de persoon met een handicap de regie zelf in handen”, aldus minister Vandeurzen.
Het voorontwerp van decreet bepaalt dat elke persoon met een erkende handicap en een vastgestelde ondersteuningsnood recht heeft op een basisondersteuningsforfait. Deze twee voorwaarden gelden nu ook voor het verkrijgen van toegang tot VAPH-steun. Met dit forfait (trap 1 genoemd) kan de persoon met een handicap een aantal niet-medische zorgkosten financieren. Het gaat om allerlei diensten, van tolken tot dienstencheques, of bij kinderen bijvoorbeeld de financiering van opvang. “Over de besteding van het basisbudget moet je geen verantwoording afleggen of bewijsstukken van uitgaven voorleggen”, aldus minister Vandeurzen. Het basisondersteuningforfait wordt uitgekeerd via het systeem van de zorgverzekering. Hoeveel het basisondersteuningsforfait zal bedragen, wordt vastgelegd door de volgende Vlaamse Regering.
Als de persoon met een handicap of zijn ouders vinden dat de ondersteuningsnood groter is dan het forfait, dan is er nog trap 2. De aanvrager kiest dan niet voor het basisondersteuningsforfait, maar maakt een ondersteuningsplan op waaruit blijkt wat de ondersteuningsnood is. Dat is de ondersteuning die vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap betaald of voorzien moet worden. In het plan staat dus wat de aanvrager wil, welke ondersteuningsnood het eigen netwerk en reguliere diensten zullen invullen en wat extra nodig is aan handicapspecifieke ondersteuning. De Diensten Ondersteuningsplan (DOP’s) kunnen helpen bij de opmaak van dit plan. Een nieuwe vorm van zorgregie en een groeipad voor de hiervoor beschikbare middelen krijgen in het decreet een wettelijke basis. Als het ondersteuningsplan goedgekeurd wordt, kan je ondersteuning krijgen in twee vormen: een cashbudget en/of een voucher.
“Een voucher is een ticket waarmee je naar de aanbieder van handicapspecifieke zorgen of diensten van je keuze kan stappen. Je maakt met die aanbieder een overeenkomst. Hij staat in voor zorgcontinuïteit en neemt de administratie voor zijn rekening”, zegt minister Vandeurzen.
In het ontwerpdecreet staat er ook nog een belangrijk derde element, namelijk dat elke Vlaamse Regering bij de start van de legislatuur het groeipad van de middelen moet vastleggen. “De Vlaamse Regering ontwikkelt op die manier een meerjarenbudgetlijn voor de sector personen met een handicap”, zegt minister Vandeurzen.