Personen met autisme krijgen met chathulp onlinehulpverlening op maat
13-12-2018
De thuisbegeleidingsdiensten autisme ondervinden een groeiende nood aan interactieve onlinehulpverlening voor personen met autisme. Met chathulp kunnen zij voortaan dienstverlening op maat bieden die bovendien toegankelijk is voor personen met autisme. Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin trekt 68.000 euro uit om het initiatief op te starten.
Omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat onlinehulpverlening een meerwaarde heeft voor personen met autisme, heeft de Vlaamse overheid op vraag van Vlaams minister Jo Vandeurzen een autismespecifieke chathulp uitgebouwd. “Wij zijn ervan overtuigd dat chathulp bij uitstek een zeer autismevriendelijke methodiek is binnen ons ondersteuningsaanbod: een visuele (en vertraagde) vorm van communicatie, afstand die nabijheid creëert, weinig invasief in de persoonlijke leefomgeving en meer controle over externe prikkels tijdens het gesprek.”, zegt Jo Renty, coördinator van Liga Autisme Vlaanderen. “Daarom willen we chathulp autisme uitbouwen.”
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Met de chat willen we een vorm van ‘overbruggingshulp’ organiseren. Het is als het ware een onlineloket waar personen die geen gebruik maken van de thuisbegeleiding terecht kunnen voor advies en onthaal. Via chat kan kort op de bal gespeeld worden bij acute ondersteuningsvragen. Zo kunnen we escalatie vermijden. Dit aanbod heeft dus een belangrijk preventief karakter. We trekken hiervoor 68.000 euro uit.”
Iedereen kan er terecht met vragen zoals: ‘Kreeg je zelf de diagnose en zit je met vragen of bots je op moeilijkheden?’, ‘Heb je opvoedingsvragen rondom je kind met autisme?’ of ‘Wil je graag kwijt wat je moeilijk valt in de relatie met je kind, partner, broer of zus met autisme?’
Chathulp Autisme zal te bereiken zijn via de website Liga Autisme Vlaanderen vanaf de tweede helft van januari 2019. De chat is anoniem, gratis en wordt bemand door professionele begeleiders van de RTH-diensten autisme met een permanentie van minstens 20u per week.
Vlaams Actieplan Autisme
In opdracht van minister Jo Vandeurzen bracht het rapport ‘Naar een autismevriendelijk Vlaanderen’ in 2016 de participatieproblemen van mensen met autisme in kaart en formuleerde op basis daarvan verschillende beleidsaanbevelingen. In 2017 werd het Vlaams Actieplan Autisme gelanceerd waarvoor 800.000 euro werd uitgetrokken.
Liga Autisme Vlaanderen
De Liga Autisme Vlaanderen verenigt de 4 Vlaamse RTH-diensten autisme Vzw Victor, Tanderuis vzw, Het Raster vzw en Limburgse Stichting Autisme (voorheen thuisbegeleidingsdiensten autisme) van het VAPH. De Liga Autisme Vlaanderen heeft als doel een formele samenwerking tot stand te brengen tussen deze diensten, voor het opzetten van Vlaamse autismegerelateerde projecten.