Personeelstekort bij Interventiekorps
17-05-2012
CD&V-senator Dirk Claes vraagt bijkomende inspanningen om de veiligheid te garanderen
Het interventiekorps voert alle niet-gespecialiseerde opdrachten uit op vraag van de politiezones en de federale eenheden die versterking nodig hebben. Het korps wordt o.a. ingezet bij ordehandhavingsoperaties, veiligheidsoperaties of grootscheepse controles. Leden van het korps kunnen ook voor een lange periode naar een politiezone gedetacheerd worden.
Momenteel telt het interventiekorps 500 personeelsleden, van wie ongeveer de helft permanent naar de lokale politiediensten is gedetacheerd. De 11 directeurs-coördinatoren die het Interventiekorps beheren, spreken van een chronisch personeelstekort.
Senator Dirk Claes volgt het Interventiekorps vanuit het Parlement mee op en kaartte het acute personeelstekort aan bij de minister van binnenlandse zaken.
Claes: "Momenteel moet het Interventiekorps het stellen met beduidend minder leden dan door de federale overheid werd toegezegd. Dit geeft problemen om de beloofde ondersteuning aan de lokale politiezones te kunnen verzorgen."
Minister Milquet gaf aan dat het Interventiekorps van de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Waals-Brabant en Luxemburg geconfronteerd wordt met een personeelsdeficit van respectievelijk 30%, 24%, 45% en 32%. Ook de Gouverneur van Vlaams-Brabant riep recent nog op om zo snel mogelijk iets te doen aan de onderbezetting in zijn provincie. Voor Vlaams-Brabant wilt dit zeggen dat er maar 26 van de 37 manschappen ingevuld zijn. Antwerpen telt er 38 i.p.v. 49.
Voor senator Claes is het duidelijk dat een tekort bij het Interventiekorps implicaties heeft voor de lokale politie. Minister Milquet stelt echter dat de taken van de lokale politie niet in het gedrang zouden komen. Nochtans kan het Interventiekorps minder ingezet worden voor opdrachten van openbare orde en komt er minder ondersteuning vanuit het Interventiekorps voor politionele acties op lokaal niveau.
Dirk Claes: "Het klopt dat de lokale politie geacht wordt zich zo te organiseren dat ze in staat is de openbare orde te verzekeren met het personeel uit de eigen politiezone, zonder rekening te houden met de aanwezigheid en de sterkte van het Interventiekorps. Maar een personeelstekort in het Interventiekorps kan uiteraard wel een verschil maken in de omvang en in het aantal acties dat georganiseerd kan worden binnen diezelfde politiezone."
Claes erkent dat de minister reeds inspanningen geleverd heeft om de vacatures binnen het Interventiekorps ingevuld te krijgen en roept op deze inspanningen te blijven doen. Enkel zo kan het aantal personeelsleden van het Interventiekorps in de verschillende