PAVE: sleutel tot voetgangersvriendelijk Brussels Gewest
30-07-2013
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil de gemeenten steunen om hun voetgangersinfrastructuur te verbeteren. Gemeenten kunnen zich inschrijven in PAVE, een programma waarbij onafhankelijke experts de bestaande voetgangersinfrastructuur analyseren en waar nodig een reeks maatregelen voorstellen. Dat melden Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, Brigitte Grouwels (CD&V) en Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen). Via een marktoproep zal binnenkort een extern bureau worden aangesteld dat eerst een analyse zal maken van alle wegen, kruispunten en openbare ruimten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
"Momenteel bestaan overal in het Gewest al goedbedoelde, maar meestal geïsoleerde initiatieven om de toegankelijkheid voor voetgangers en in het bijzonder personen met een beperkte mobiliteit te verbeteren", verklaart minister Grouwels. "We willen de bestaande initiatieven met elkaar verbinden. Gemeenten, wijken, handelskernen of lussen van openbaar vervoer worden op die manier gelinkt. Een aanpak op gewestelijk niveau is hierbij een noodzakelijke voorwaarde tot succes. Het belang hiervan kan moeilijk overschat worden. Uiteindelijk is iedereen minstens voor een deel van zijn/haar traject voetganger."
“Vandaag gebeurt het grootste deel van de verplaatsingen in Brussel te voet, namelijk 37%. We willen dit percentage nog optrekken. Eén van de manieren om dit te bereiken, is zorgen voor een betere infrastructuur... daardoor zal stappen in Brussel nog aangenamer en efficiënter worden. ”, verklaart Bruno De Lille. “Dit betekent een gewest dat toegankelijk is voor alle voetgangers, dus ook ouders met kinderen, rolstoelgebruikers, mensen met boodschappentassen, zwangere vrouwen, ouderen,… Toegankelijkheid voor iedereen is een kwestie van gelijke kansen en dus een grondrecht.”
PAVE staat voor « plan de mise en accessibilité de la voirie et des aménagements des espaces publics »en is ontwikkeld in de Franse stad Lille. De methode wordt vandaag toegepast in een aantal Franse steden en levert er zeer positieve resultaten op.
In Brussel zullen elk jaar 4 à 5 gemeenten in aanmerking komen voor de analyse en aanbevelingen van PAVE. Een bureau van experts analyseert in samenwerking met de gemeenten de toegankelijkheid van straten en pleinen in de desbetreffende gemeenten, maakt een kadaster op dat aangeeft welke infrastructuur toegankelijk is en welke voor verbetering vatbaar is en stelt vervolgens een hele resem maatregelen voor en maakt een raming van het budget. Zo kan de gemeente bij alle toekomstige werken aan de openbare ruimte, rekening houden met de aanbevelingen en zo echt toegankelijk worden voor alle voetgangers.
Het expertisebureau analyseert ook de gewestelijke infrastructuur (bv. Gewestwegen) en stelt ook hier maatregelen voor tot de verbetering ervan. Elk jaar wordt zo’n 360 km wegennet onder de loep genomen. Over een periode van 5 jaar zou het hele gewest onderzocht moeten zijn.
Als norm qua toegankelijkheid kiest het Gewest resoluut voor de standaardvereisten van personen met beperkte mobiliteit. Een van de belangrijkste elementen is de toegang tot de haltes voor het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is immers een belangrijke schakel in het mobiliteitsaanbod binnen stedelijke omgevingen. Toegankelijkheid is dan ook een van prioriteiten van het nieuwe beheerscontract van de MIVB, dat begin dit jaar werd goedgekeurd door de Brusselse regering. PAVE kadert binnen het Voetgangersplan van de Brusselse regering dat in december 2012 werd aangenomen. Met haar Voetgangersplan heeft de Brusselse regering de ambitie om van Brussel een exemplarisch voetgangersgewest te maken.