Pasen 2020, wie had toen gedacht dat we met Pasen 2021 nog steeds afstandsregels zouden moeten respecteren en mondmaskers dragen?
COVID-19 is een hardnekkig, zeer besmettelijk virus dat tot op vandaag de volksgezondheid van de hele wereld bedreigt en veel slachtoffers maakt. Zolang de bevolking niet ingeënt is en er geen medicijn voorhanden is, blijkt één maatregel heel efficiënt om de verspreiding van het virus aan te pakken: nl. de beperking van het aantal menselijke contacten. Ook al hebben we vandaag uitzicht op een algemene vaccinatie het geduld van de niet gevaccineerden als de gevaccineerden zal nog even op de proef worden gesteld. We zullen ons nog een tijd aan de hygiënevoorschriften moeten houden.
En dit is niet altijd even makkelijk. Sommigen hebben het er omwille van verschillende reden lastig mee, maar de meeste mensen doen nog steeds hun uiterste best om de maatregelen na te leven. Dit betekent niet dat de overheid niet moet toezien op de naleving van deze maatregelen, opgenomen in het ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Gelet op de epidemiologische situatie en de toestanden in de ziekenhuizen, blijft een strikte toepassing van de COVID-maatregelen noodzakelijk en moeten we blijven inzetten op de handhaving ervan.
Ondanks het feit dat de wettelijke basis van het ministerieel besluit met de maatregelen door de Raad van State, het hoogste administratieve rechtscollege, en andere hoven en rechtbanken al verschillende keren erkend en bevestigd is, staat de huidige werkwijze onder druk. Zo oordeelde recent nog een Franstalige rechter te Brussel dat de huidige wettelijke basis niet volstaat.
Hoewel deze beschikking geen gevolgen heeft op de geldende maatregelen, heeft minister Annelies Verlinden beslist om in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Minister Annelies Verlinden gelooft dat er goede argumenten zijn om het Hof van Beroep te overtuigen om deze ene uitspraak te herzien.
Desalniettemin heeft minister Annelies Verlinden, als één van de eerste, de noodzaak en wil uitgedrukt om te voorzien in een aanvullende en specifieke wettelijke basis om de rechtszekerheid, transparantie en duidelijkheid te versterken van de huidige maatregelen en de procedure voor de totstandkoming van deze maatregelen.
Daarom werkte minister Annelies Verlinden en haar team de voorbije maanden aan het voorontwerp van “wet betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie”, gekend als de pandemiewet. Verschillende experten werden hierbij ook geraadpleegd.
Minister Annelies Verlinden koos, als minister eveneens bevoegd voor democratische vernieuwing, bovendien voor een innovatief en gedurfd traject in het parlement. Nooit eerder werd een wet “in opmaak” of voorontwerp, zo vroeg in het wetgevend proces in het parlement besproken. Er werden hoorzittingen georganiseerd, adviezen geformuleerd en het debat werd inhoudelijk grondig gevoerd in commissie en plenaire. Dit debat was leerrijk en nuttig.
Het voorontwerp van wet zal ook in de toekomst de parlementaire betrokkenheid en controle bevestigen. De parlementaire controle is in crisissituaties, nog meer dan anders, van groot belang. Die parlementaire betrokkenheid wordt in het ontwerp op verschillende manieren versterkt. Zo wordt de betrokkenheid van het parlement gewaarborgd door een bekrachtiging van het KB “afkondiging noodsituatie” en worden de ministeriële besluiten met de maatregelen die zich opdringen nog voor dat ze in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd worden aan de voorzitter van de Kamer bezorgd. Daarnaast krijgt het parlement maandelijks een verslag en alle wetenschappelijke gegevens en adviezen. Tot slot kan het parlement, zoals dit vandaag ook al het geval is, ook beslissen om het ministerieel besluit op te heffen.
Verder houdt het ontwerp ook rekening met de bekommernissen omtrent de privacy, rechten en vrijheden van mensen.
Tegen het einde van het paasreces wordt het advies van de Raad van State verwacht en kan de pandemiewet met de input van het bijzonder parlementaire traject. afgewerkt worden,
Minister Annelies Verlinden en haar team zijn overtuigd om hun werkzaamheden verder te zetten voor een versterkt wettelijk kader om het COVID-19 virus te bestrijden. Ze hopen spoedig een ontwerp aan de Kamer te kunnen voorleggen voor stemming.