In april 2016 creëerde een groot datalek bij de Panamese consultant Mossack Fonseca terecht voor veel opschudding. Een grootschalig netwerk van offshore constructies werd op basis van deze gegevens blootgelegd, waarin ongeveer 732 Belgische hits werden teruggevonden. In het parlement werd prompt een bijzondere Kamercommissie-Panama Papers opgericht.
Roel Deseyn (ondervoorzitter van deze commissie) en Griet Smaers: “Het werd van begin af aan duidelijk dat we verder moesten gaan dan enkel de Panama Papers en geheel onze fraudebestrijding onder de loep moesten nemen. Met dit rapport moet de regering aan de slag om ons fiscaal systeem sterker en vooral rechtvaardiger te maken.”.
Bijsturen en versterken van de Kaaimantaks
Tijdens de hoorzittingen bleek duidelijk dat de Kaaimantaks vandaag slagkracht mist. De Kaaimantaks werd in 2015 in het leven geroepen om de inkomsten uit juridische constructies in belastingparadijzen te belasten. Door deze belasting maakt men abstractie van de juridische constructie, maar nu blijkt dat deze wetgeving relatief eenvoudig kan omzeild worden door gebruik te maken van een tussenstructuur.
“Interpretatieproblemen en mogelijke achterpoortjes vreten vandaag aan de doeltreffendheid van deze maatregel”, aldus Roel Deseyn. Daarom halen we de loopholes eruit en wordt een meldingsplicht voorzien voor financiële tussenpersonen en juridische adviseurs, wanneer zij zo’n offshore constructie tegenkomen. Hij verwijst hiervoor naar een wetsvoorstel dat hij eerder indiende en klaarligt om te stemmen.
“Momenteel zitten er hiaten in de wetgeving, wij bieden een oplossing aan, zodat iedereen die moet belastingen betalen, deze ook effectief betaalt. Dit is niet meer dan rechtvaardig. Bepaalde juridische constructies glippen nu door de mazen van het net, door bijvoorbeeld gebruik te maken van tussenstructuren of door een beursnotering aan te vragen. Dit zal niet langer kunnen.”, klinkt het bij Deseyn. “Wie gaat werken betaalt de helft aan belastingen, wie handig gebruikt maakt van achterpoortjes in de wet zou dit niet moeten? Het is niet meer dan rechtvaardig dat iedereen die moet bijdragen, dit ook effectief doet.”, zegt Roel Deseyn.
Er wordt tevens gepleit voor de invoering van zogenaamde “mandatory disclosure rules” voor financiële tussenpersonen. Federaal Parlementslid Roel Deseyn: “Ons land zet zich dan op dezelfde voet als het VK, Ierland en Portugal en het wordt bovendien door belangrijke instellingen zoals de Europese Commissie en de OESO aanbevolen. Op die manier kunnen we proactiever optreden tegen schadelijke constructies.”
Volledige opheffing van het bankgeheim en bancaire discretieplicht
Op vraag van CD&V voorziet dit rapport in een stevige brok fiscale transparantie. Deseyn heeft meermaals op deze nagel geklopt, omdat we als België de internationale evolutie niet verder kunnen blijven ontkennen. “We voorzien daarom in bijkomende transparantieverplichtingen, die natuurlijk wel in verhouding moeten staan met de reeds bestaande verplichtingen”, aldus het Kamerlid. Zo wordt er voorgesteld om een automatische uitwisseling op nationaal niveau van gegevens tussen financiële instellingen en de fiscus op te zetten, met het oog op de correcte verwerking en controle van belastingen.
"Dat is niet meer dan logisch," zegt Roel Deseyn, "Nadat we het bankgeheim op internationaal niveau hebben doorbroken, is er een aanbeveling dat dit eindelijk ook op nationaal vlak moet gebeuren. Onze partij ijvert hier al langer voor”. Hiervoor moeten het gerecht en de fiscus toegang krijgen tot een databank die in realtime bijhoudt wie welke bankrekeningen heeft in ons land. Momenteel kan de fiscus al gegevens opvragen bij het centraal register bij de Nationale Bank van België. Omgekeerd moeten de banken maar één keer per jaar alle rekeningnummers en titularissen doorgeven. “Het gerecht mag geen verouderde info krijgen., alle beperkingen moeten weggewerkt worden.”, klinkt het.
Structureel en strategisch Una Via-overleg
“Het parket en de administratie zullen in de toekomst méér en grondiger overleg plegen en een diepgaande taakverdeling met elkaar afspreken. Wij vinden het belangrijk dat het fiscaal en strafrechtelijke vervolgingsbeleid geïntegreerd en doeltreffend gevoerd wordt.”, aldus Griet Smaers. Het is daarom noodzakelijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen de fiscus en het parket. Het Una Via-overleg moet daarom structureler en in het begin van het dossier plaatsvinden en dus niet meer op het einde. Verder moet de nodige capaciteit en kennis worden aangebracht vanuit de fiscus naar het parket toe, als het parket de zaak verder behandelt. “Afspraken maken goede vrienden”, klinkt het bij de parlementsleden.
Meer info
Roel Deseyn: 0495/82.64.97
Wilt u graag meer weten over onze standpunten rond rechtvaardige fiscaliteit? U leest er hier alles over.