‘Overtuig de anderen’ op achtste Dikketruiendag
15-02-2012
Morgen donderdag 16 februari nemen meer dan 1.060 scholen deel aan de achtste editie van Dikketruiendag. Dikketruiendag is ingebed in de werking van MOS (Milieuzorg Op School) en Ecocampus (Milieuzorg in het hoger onderwijs) en wordt georganiseerd door het departement LNE, dienst Natuur- en Milieu-educatie, een bevoegdheid van Vlaams minister Joke Schauvliege.
Alle scholen stoten samen gemiddeld 620.000 ton CO2 per jaar uit, waarvan 552.000 ton CO2 voor de verwarming. De verwarming één graad lager zetten, bespaart 7 procent brandstof en vermindert ook de CO2-uitstoot met 7 procent. Op Dikketruiendag staat de verwarming in vele Vlaamse basis- en secundaire scholen, hogescholen en universiteiten wat lager, maar de campagne mikt ook op andere maatregelen die daarna structureel aangehouden kunnen worden zoals het doven van de lichten bij het verlaten van een lokaal en het uitschakelen van toestellen na gebruik. De scholen zetten die dag allerlei ludieke en educatieve acties op het getouw zoals het bereiden van warme soep, het werken met energiemeters of presentaties over de klimaatverandering.
Het thema van Dikketruiendag 2012 ‘Overtuig de anderen’ zet de leerlingen aan hun (groot)ouders te overhalen om ook thuis gevolg te geven aan de actie en zo een breder draagvlak te creëren.
Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege: “Wat in 2005 startte als een symbolische actie om te sensibliseren over het Kyotoverdrag, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de scholen. Wallonië en Nederland hebben inmiddels een soortgelijk initiatief opgestart. Maar Dikketruiendag is en blijft meer dan een ééndagsactie. Het initiatief wil een aanzet zijn om op school en in het dagelijks leven structureel werk te maken van een vermindering van de CO2-uitstoot.“