Overheveling bevoegdheden 6e staatshervorming
30-06-2014
Morgen, dinsdag 1 juli, worden in het kader van de 6e staatshervorming de nieuwe bevoegdheden overgeheveld naar Vlaanderen. In het belang van de continuïteit en de rechtszekerheid heeft de Vlaamse regering eerder reeds beslist over de bevoegdheidsverdeling en delegatieregeling. Een belangrijk uitgangspunt bij de toewijzing van de nieuwe bevoegdheden, is het streven naar homogene en samenhangende bevoegdheidspakketten.
Ook de opmaak van een groenboek, en de nodige voorbereidingen in verband met de overdracht van de personeelsleden maken deel uit van de voorbereiding. Tussen 2015 en 2018 zullen er naar voorlopige schatting 2300 ambtenaren overkomen.
Dit uitgebreid implementatieproces vormt de basis voor een efficiënte werking van een Vlaamse overheid met nieuwe bevoegdheden.
2300 nieuwe Vlaamse ambtenaren
Tussen 2015 en 2018 zullen er naar voorlopige schatting 2300 ambtenaren overkomen in het kader van de zesde staatshervorming. Ongeveer 30% daarvan komt over met de kinderbijslag en andere gezinsbijslagen. 25 % werkt in de justitiehuizen, die onder meer juridisch eerstelijnsadvies geven, slachtofferonthaal organiseren en veroordeelden begeleiden. 20 % komt mee met de nieuwe bevoegdheden rond arbeidsmarkbeleid, zoals de controle op beschikbaarheid van werkzoekenden en de PWA-stelsels. Daarnaast komen op 1 januari 2015 ook 400 federale personeelsleden over voor de registratie- en successierechten.
Eerdere stappen in het implementatieproces van de 6e staatshervorming
Door de Vlaamse regering werd een methodologie uitgewerkt voor de implementatie van de zesde staatshervorming. Op basis hiervan is door de administratie een inventarisatie(http://www.bestuurszaken.be/sites/bz.vlaanderen.be/files/staatshervorming_inventarisatie_impact.pdf) van de impact van de nieuwe bevoegdheden opgemaakt en werd een groenboek(http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/groenboek-zesde-staatshervorming) uitgewerkt, dat de beleidskeuzes oplijst en dat tevens fungeerde als consultatiedocument voor het Parlement en de adviesraden;
Door de Vlaamse regering werden een hele reeks protocollen goedgekeurd en adviezenverleend in verband met KB’s die de overdracht van de persoonsleden en de overgangsperiode tussen 1 juli en de effectieve overdracht van het personeel in goede banen moeten leiden;
De Vlaamse regering besliste op 20 juni 2014 over de verdeling van de nieuwe bevoegdheden over de verschillende beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. De overgehevelde bevoegdheden worden daarbij meestal toegewezen aan het beleidsdomein waarvan de bevoegdheden het best aansluiten bij de nieuwe bevoegdheid. Op die manier blijven de Vlaamse beleidsdomeinen een homogeen en samenhangend bevoegdheidspakket behouden. En zo kan de Vlaamse overheid haar (nieuwe) taken op een efficiënte manier blijven uitoefenen.
Niet alle nieuwe bevoegdheden hoeven toegewezen te worden aan een beleidsdomein. Sommige bevoegdheidsuitbreidingen passen immers in de huidige officiële opdrachten van bepaalde beleidsdomeinen en hoeven daarom geen reglementaire aanpassing. Dit geldt onder meer voor de bevoegdheidsuitbreidingen van de jeugdbescherming, van het tewerkstellingsbeleid en de woonbonus.
Bevoegdheidsverdeling
Een belangrijk uitgangspunt bij de toewijzing van de nieuwe bevoegdheden, is het streven naar homogene en samenhangende bevoegdheidspakketten.
Dit betekent volgende verdeling:
Minister-President Kris Peeters :
De nieuwe bevoegdheden inzake strafrechtelijk beleid, dierenwelzijn en stelsels alternerend leren worden toegewezen aan het Beleidsdomein DAR (Diensten Algemeen Regeringsbeleid);
De nieuwe bevoegdheden inzake vestigingsvoorwaarden (met uitzondering van deze inzake toerisme, mobiliteit en logistiek), handelshuur en Participatiefonds en algemeen prijsbeleid worden toegewezen aan het Beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie;
De nieuwe bevoegdheden inzake landbouwrampen en pacht en veepacht worden toegewezen aan het Beleidsdomein Landbouw en Visserij;
Viceminister-president Lieten
De nieuwe bevoegdheid ‘prijsbeleid teledistributie’ wordt opgenomen in de bevoegdheid mediabeleid (Beleidsdomein cultuur, jeugd, sport en media);
Viceminister-president Bourgeois
De nieuwe bevoegdheden rampenschade en gerechtelijke onteigeningen worden toegewezen aan het Beleidsdomein Bestuurszaken;
De nieuwe bevoegdheid inzake ‘promotie van Brussel’ wordt toegewezen aan het Beleidsdomein Internationaal Vlaanderen, beleidsveld toerisme;
Minister Vandeurzen
De nieuwe bevoegdheden inzake juridische eerstelijnsbijstand, gezondheidsbeleid waaronder prijsbeleid ouderinstellingen, gezinsbijslagen, justitiehuizen en diensten voor elektronisch toezicht, tegemoetkoming hulp aan bejaarden, jeugdbescherming worden toegewezen aan het Beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Minister Crevits
De nieuwe bevoegdheden inzake openbare werken en vervoer (bijvoorbeeld politie waterwegen, binnenvaart, minimale technische veiligheidsnormen, vervoer gevaarlijke goederen, bijkomende financiering spoorlijnen) en inzake verkeersveiligheid worden toegewezen aan het Beleidsdomein mobiliteit en openbare werken. Daartoe behoort ook het prijsbeleid inzake taxivervoer.
Minister Schauvliege
Prijsbeleid inzake drinkwater wordt toegewezen aan het Beleidsdomein leefmilieu, natuur en energie. De nieuwe bevoegdheid inzake distributietarieven behoort daar ook toe.
Minister Smet
De nieuwe bevoegdheid inzake filmkeuring wordt toegewezen aan het Beleidsdomein Cultuur, Jeugd , Sport, Media.
Minister Muyters
De nieuwe bevoegdheden inzake arbeidskaarten, controle beschikbaarheid, doelgroepenbeleid, buurtdiensten en -banen, PWA, outplacement, … zijn impliciet toegewezen aan het Beleidsdomein werk en sociale economie – zonder dat hiervoor een wijziging van het organisatiebesluit nodig is. De dienstencheques worden wel expliciet vermeld.
De nieuwe bevoegdheid inzake aankoopcomités wordt toegewezen aan het Beleidsdomein Financiën en Begroting.
Meer informatie:
http://www.vlaanderen.be/nl/overheid/staatshervorming
Q&A
1) Welke bevoegdheden komen allemaal over ?
Zie hierboven.
2) Moeten de Vlaamse ministers dan geen eed afleggen wanneer zij een nieuwe bevoegdheid opnemen in hun portefeuille ?
Neen. Men legt een eed af als minister, de bevoegdheid is daar geen element in.
3) Wordt het bestaande (federale) beleid gecontinueerd, met als verschil dat het de titel 'Vlaams beleid draagt ?
Het bestaande beleidskader blijft bestaan tot de Vlaamse overheid het bijstelt.
4) Vanaf wanneer kan Vlaanderen een eigen invulling geven aan het nieuwe beleid ?
Vanaf 1 juli kunnen het Vlaams parlement en de Vlaamse regering voor een nieuwe invulling zorgen. Dit maakt deel uit van de formatiegesprekken voor een nieuwe Vlaamse regering.
5) Wordt een federale ambtenaar op 1 juli dan een Vlaamse ambtenaar ? Hoe zit het met zijn verloning en opgebouwde rechten (pensioen, taalpremie, ..) ?
De overdracht van de betrokken ambtenaren is voorzien vanaf 1 januari 2015. De verworven rechten van de overkomende ambtenaren zijn verzekerd via een koninklijk besluit dat het kader vormt voor de overdracht. Dergelijke overdrachten zijn recent probleemloos verlopen (cf. Overdracht Plantentuin Meise en Overdracht Dienst Verkeersbelastingen)
Meer informatie over de personeelszaken: http://www.bestuurszaken.be/veelgestelde-vragen-overdracht-personeel