Overgangsmaatregelen onderwijspensioenen
12-09-2012
De regelgeving in verband met pensioenen is sinds het aantreden van de federale regering ingrijpend gewijzigd: zowel in de bedrijven als in de openbare sector moet men langer werken.
In het Vlaamse onderwijs is bovendien de mogelijkheid afgeschaft om twee jaar voor de vroegste pensioendatum af te haken. Via een uitdoofscenario zijn op dit ogenblik nog overgangsmaatregelen van kracht, maar die zijn financieel minder aantrekkelijk, en op 1 september 2012 zijn er dan ook minder “uitstappers” dan het jaar voordien. Dat antwoordde minister Smet van Onderwijs op een vraag van Vlaams parlementslid Jos De Meyer hierover.
In september 2011 was er een terbeschikkingstelling (TBS) voor 1302 personeelsleden, in 2012 waren er slechts 1038 die van die mogelijkheid gebruik maakten. De kosten voor TBS in 2012 liggen daarmee 4,4 miljoen euro lager dan in 2011 het geval was.
Er is ook een langetermijnraming gemaakt. De winst die men zou maken door afschaffing van het systeem zou daarin jaar na jaar oplopen van 3 miljoen (dus nog geen 4,4) in 2012 tot 61 miljoen in 2019.
De korte termijn waarop de pensioenregeling voor onderwijsmensen wordt omgebouwd, had in eerste instantie een vreemd effect: leraren die in december zouden voldoen aan de vereisten van overgangsmaatregelen voor het jaar 2013, mogen pas in januari 2014 met pensioen gaan, en daardoor verliezen ze de voordelen van de overgangsmaatregelen. De minister stelde De Meyer gerust hierover: er komt nog een paragraaf bij in de wet, die voor deze personeelsleden garandeert dat ze hun pensioendatum niet ineens twee jaar zien achteruitschuiven.