Opstartweekend voor motorrijders breidt volgend jaar flink uit
09-11-2012
Volgend jaar zullen minstens 2800 motorrijders hun rijvaardigheid kunnen laten testen. Dat zijn er 1800 meer dan dit jaar. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits subsidieert het initiatief van de MAG, de Motorcycle Action Group. De MAG organiseert in de lente een groot opstartweekend op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Daarnaast worden er in 2013 nog extra educatieve screenings aan toegevoegd. Het voorkomen van ongevallen met motorrijders blijft een belangrijke beleidsprioriteit van minister Crevits.
Motorrijders blijven een kwetsbare groep in het verkeer. Ongeveer 11 procent van alle verkeersdoden en zwaargewonden op de Belgische wegen zijn motorrijders, terwijl ze maar 1 procent van het totaal aantal afgelegde kilometers vertegenwoordigen. Zo gebeurden er in 2011 bijna 3900 verkeersongevallen met motorrijders, wat meer dan 10 motorongevallen per dag betekent.
Het jaarlijkse opstartweekend voor motorrijders telkens na de winterstop raakt stilaan ingeburgerd. Het wordt in 2013 herhaald en uitgebreid. De bedoeling is dan dat niet 1000, maar 2000 motorrijders op verschillende locaties in Vlaanderen een gratis rijvaardigheidstest kunnen afleggen. Deskundige rij-instructeurs laten motorrijders ervaren in welke mate de winter in hun kleren zit en hoe het met hun specifieke motorrijvaardigheden gesteld is. Er gaat ook aandacht naar de staat van de banden van de motorrijtuigen en naar de basiskennis omtrent de Wegcode.
In de loop van 2013 voegt de MAG daar nog drie types educatieve screenings aan toe. 500 motorrijders krijgen de kans om aan de hand van een aantal basisoefeningen de meest belangrijke elementen van hun rijvaardigheid te laten testen. 100 motorrijders kunnen in een vervolg hierop een rijvaardigheidstest op de openbare weg, in het reële verkeer, afleggen en nog eens 200 deelnemers krijgen de mogelijkheid om via een extra screening opvallende zwakheden aan te pakken. Op die manier wil de MAG aantonen dat oefening en training voor motorrijders heel nuttig is. Motorrijders worden bovendien ook gemotiveerd om deel te nemen aan rijopleidingen defensief motorrijden zoals ‘Ready to Ride’. Voor deze projecten van de Motorcycle Action Group kent minister Crevits een subsidie toe van 125.000 euro.
Vlaams minister Hilde Crevits : “Motorrijders zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Met deze gratis educatieve screenings motiveren we de motorrijders om op geregelde tijdstippen hun rijvaardigheid op te frissen. De ervaring leert dat dit geen overbodige luxe is. Het is belangrijk om naast infrastructurele ingrepen te zorgen voor voldoende sensibilisering en educatie. Met als doel minder slachtoffers in het verkeer.”