Oprichting ‘Audit Vlaanderen’ goedgekeurd
19-07-2013
De Vlaamse regering keurde vandaag voor de tweede maal het oprichtingsbesluit voor het nieuwe agentschap ‘Audit Vlaanderen’ principieel goed. Audit Vlaanderen zal vanaf 1 januari 2014 ook audits bij de lokale besturen uitvoeren. Voor de lokale besturen is er door de Vlaamse overheid, in samenwerking met het werkveld, een ontwerp van leidraad organisatieontwikkeling ontwikkeld. De leidraad heeft een dubbele doelstelling. Het is niet alleen een instrument om de lokale besturen te helpen bij hun interne controle, maar is eveneens een methodiek die kan gebruikt worden bij het uitvoeren van externe audits indien het toekomstige auditcomité dit opportuun acht. De leidraad is een vertaling van het raamwerk voor interne controle dat binnen de Vlaamse overheid wordt gehanteerd, nl. de “Leidraad Organisatiebeheersing/Interne controle”[1], naar de specifieke context van de lokale besturen. Het ontwerp wordt nu voorgelegd aan de lokale besturen, die tegen eind oktober nog opmerkingen en suggesties ter verbetering kunnen formuleren. Er hebben zich ook al 22 lokale besturen kandidaat gesteld om de leidraad uit te testen. De definitieve leidraad zal tegen eind 2013 beschikbaar zijn.
Aan de uitvoering van audits binnen de Vlaamse administratie verandert relatief weinig. Minister-President Kris Peeters zegt hierover: “Binnen de Vlaamse administratie voert IAVA reeds meer dan 10 jaar audits uit. Er mag gerust gesteld worden dat IAVA mee de norm gezet heeft inzake audits binnen de overheid. We zijn blij dat met de integratie van de interne audit voor de Vlaamse administratie en de externe audit voor lokale besturen in één organisatie, de know-how van IAVA ten volle behouden en benut zal worden.”
Naast audits binnen de Vlaamse overheid zal Audit Vlaanderen dus ook audits uitvoeren bij lokale besturen. Dit past binnen een grotere hervorming van de beleids- en beheerscyclus van dit bestuursniveau. Minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois : “De nieuwe beleids- en beheerscyclus bestaat uit drie projecten: de invoering van het nieuw financieel instrumentarium en de planlasten- en rapporteringsvermindering, die reeds in uitvoering zijn. Met deze beslissing realiseren we het sluitstuk, nl. de implementatie van de externe audit voor de lokale besturen.”
Het bundelen van de krachten tussen de interne audit binnen de Vlaamse administratie en de externe audit van de lokale besturen is logisch. De kerntaak is immers volledig dezelfde. De klemtoon ligt op de evaluatie van de interne organisatie (het interne controlesysteem) en het uitvoeren van forensische audits (naar potentiële fraudegevallen). Door te werken binnen één organisatie zullen belangrijke efficiëntievoordelen worden gerealiseerd. Bovendien zal dit leiden tot een beter inzicht in de interbestuurlijke relaties.
Het oprichtingsbesluit wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd, waarna het nog definitief door de Vlaamse regering zal worden goedgekeurd.
Audit Vlaanderen zal audits uitvoeren in een kleine 900 organisaties: 68 Vlaamse departementen en agentschappen, 308 gemeenten, 308 OCMW’s, 5 provincies en een 200-tal verzelfstandigde lokale overheidsorganisaties. Audit Vlaanderen wordt aangestuurd door twee onafhankelijke auditcomités: één voor de lokale besturen en één voor de Vlaamse administratie. Beide auditcomités bestaan uit een meerderheid aan onafhankelijke deskundigen. Op die manier is de onafhankelijkheid van het agentschap verzekerd.
De ontwerp-leidraad vindt u op: http://binnenland.vlaanderen.be/externe-audit/leidraad-interne-controleorganisatiebeheersing.
Meer informatie over de werking van de huidige interne audit voor de Vlaamse administratie vindt u op: http://www2.vlaanderen.be/doelbewustmanagement/.
[1] http://www.bestuurszaken.be/sites/bz.vlaanderen.be/files/Leidraad%20interne%20controle.pdf