Open VLD mist de Kunstenboot
23-10-2013
Jammer is ook dat Open VLD niet altijd aanwezig was op de vele bijeenkomsten die de sector het voorbije jaar organiseerde. Dan hadden ze daar de bekommernissen van de sector kunnen oppikken. Het decreet is trouwens grotendeels op de voorstellen van de sector zelf gebaseerd. Even jammer is dat Open VLD het voorbije jaar zelf geen initiatief heeft geformuleerd voor een verbetering van het Kunstendecreet.
Niettemin nodigen de indieners Open VLD uit om de gisteren geformuleerde voorstellen zelf mee in de praktijk te brengen. Open VLD kan, als federale meerderheidspartij, perfect zelf een initiatief nemen om fiscale maatregelen ten gunste van de brede kunstensector te installeren. Maar is dat eigenlijk ook geen vorm van subsidiëring?", vragen de ondertekenaars zich af. “We roepen hen ook op om er op Europees niveau mee op toe te zien dat kunst en cultuur daar niet gereduceerd worden tot een economische sector.”
"We ondersteunen de oproep van Open VLD om de eigen inkomsten van de kunstenorganisaties te verhogen, maar kom eens kijken op de werkvloer, zodat je kan zien hoeveel inspanningen de organisaties vandaag al doen om de eigen inkomsten te maximaliseren", aldus Bart Caron, "weliswaar zonder de drempels voor de participatie zo hoog te leggen dat alleen een welstellende elite toegang krijgt".
"Laat ons ook niet vergeten dat je niet alle deelsectoren van de kunsten over dezelfde kam kan scheren. Het is voor een musicalproductie nu eenmaal makkelijker om veel tickets te verkopen dan voor een sociaal-artistieke voorstelling. Sponsoring is ook makkelijker voor populaire hoogstaande cultuur, dan voor hedendaags kunstcreatie", aldus Yamila Idrissi, “vreemd ook dat Open VLD niets vermeldt over de conceptnota rond crowdfunding die de meerderheidspartijen hebben neergelegd in het Vlaams Parlement. We kijken ernaar uit om het debat daarover met hen verder te zetten zodat we tot een breed gedragen voorstel kunnen komen.”
De indieners voegen er ironisch aan toe dat ze met tevredenheid noteren dat Open VLD, ondanks haar pleidooi voor minder overheidsafhankelijke financiering, het totale subsidiebudget voor de kunsten op het huidige niveau wil behouden. En uiteraard moeten jonge startende kunstenaars voorrang krijgen, net als alle initiatieven in de kunsteducatie. Al zullen die het wel zeer moeilijk hebben om meer eigen inkomsten te verwerven. Investeren in zaaigoed is nu eenmaal niet hetzelfde als investeren in gevestigde waarden.