OPEN BRIEF: Brussel (hedendaagse) kunststad
16-02-2012
Beste Yamila,
“Brussel heeft alle troeven om een kunst- en cultuurstad met internationale faam te zijn, maar we slagen er maar niet in om die troeven te verzilveren”, schreef je vorige week in Brussel Deze Week. Klop dat wel? Deels wel natuurlijk. Het doet mij, net zoals jou, pijn dat het grootste deel van collectie moderne kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten naar de kelders werd verbannen. En ja, ik droom ook al jaren van een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Als het even kan, gehuisvest in een architecturale parel. Een Museum aan de Zenne bijvoorbeeld (MAZ). Ontworpen door een buitenlandse, of beter nog, Brusselse (ster)architect.
Maar daaruit afleiden dat Brussel in de (inter)nationale kunstenscène niet meespeelt, is kort door de bocht en klopt niet. Zo slaagt Wiels er keer na keer in om bezoekersrecords te verbreken, of het nu over Luc Tuymans of Yayoi Kusama gaat. Brussels Philharmonic won onlangs met “The Artist” de Golden Globe voor de beste soundtrack. Brafa geldt, samen met Tefaf, als meest invloedrijke kunst- en antiekbeurs van Europa dankzij een ongeëvenaarde kwaliteit van de tentoongestelde kunstwerken. En werd de Brusselse regisseur Michaël Roskam met zijn film ‘Rundskop” onlangs niet genomineerd voor de Oscar voor de beste niet Engelstalige film?
Toevalstreffers? Ik denk het niet. “Belge Epoque” kopte de gezaghebbende Amerikaanse krant The New York Times onlangs, met “the Brussels creative renaissance” als rode draad. Niet langer Berlijn, Parijs of Londen zijn hip maar Brussel. Je kan het ook zien aan het aantal galerijen. Niet van de minsten trouwens. Zo openden topgaleristen Almine Rech (Parijs) – kleinzoon van Picasso - en Barbara Gladstone (New York) hier een tweede galerij. Maar ook minder bekende namen uit de kunstwereld zakken naar Brussel af. De collectioneurs en galerijhouders Ike Udechuku en Kathryn Smith van Ampersand House & Gallery kozen na een leven vol omzwervingen in Australië, San Fransisco en Londen heel bewust voor Brussel. Waarom dan wel, wou ik weten. “Because Brussels is the place where it happens”.
Beste Yamila, een tijdje geleden gingen we samen naar een voorstelling in het Kaaitheater. Over partijgrenzen heen, want de liefde voor cultuur kent geen kleur. Mag ik jou nog eens uitnodigen, voor een galerijentocht in Elsene deze keer? Ik stel voor dat we starten bij Rodophe Janssen en onze tocht nadien verder zetten naar Xavier Hufkens en Meessen Declercq (alle drie op een boogscheut van elkaar).Misschien nadien Baronian-Francey, Young Gallery, Maison Particulière en Nathalie Obadia. En laat ons nadien samen een goede fles wijn kraken waarbij we plannen maken voor dat nieuwe museum, het eens zijn over de nood aan meer citymarketing en een betere afstemming tussen de verschillende beleidsniveaus. Maar toch vooral vaststellen dat Brussel een broeihaard is voor creativiteit en dat dat internationaal heus wel erkend wordt.
Genegen groet,
Bianca Debaets