Opbrengst kilometerheffing herinvesteren in transportnetwerk
20-05-2011
In de commissie mobiliteit van het Vlaams Parlement, gaven prof. dr. Carine Smolders en prof. dr. Eddy Van de Voorde deze namiddag toelichting bij hun recente studies omtrent de invoering van de kilometerheffing. Vlaams volksvertegenwoordigers Karin Brouwers, Griet Smaers en Dirk de Kort stelden vast dat de negatieve effecten op de competitiviteit van onze havens en de logistieke sector eerder beperkt blijven. Voor de transportsector is het belangrijk dat de opbrengsten uit rekeningrijden worden geherinvesteerd in de sector.
Beide experten onderzochten het effect van de kilometerheffing op de economie, de havenconcurrentie en de logistieke sector. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat andere parameters zoals de geldende arbeidsvoorwaarden en de brandstofprijs, een veel grotere impact hebben op onze concurrentiepositie dan de kilometerheffing voor de transportsector. De mate van professionaliteit die bij grote bedrijven wordt vastgesteld, neutraliseert het effect grotendeels door een optimalisatie van het transportbeleid.
Dirk de Kort en Karin Brouwers zien nog bijkomende mogelijkheden om de belasting voor de transportsector te minimaliseren: “Wij vinden het logisch dat wie betaalt, daar ook iets voor terugkrijgt. Los van de broodnodige investeringen in wegeninfrastructuur en mobiliteitsmanagement, kan het geld dat wordt geïnd door de invoering van de kilometerheffing, perfect worden geïnvesteerd in flankerende maatregelen ten behoeve van de sector.”
Beide CD&V-parlementairen denken dan bijvoorbeeld aan de uitbouw en versterking van de rijopleiding voor chauffeurs.
Griet Smaers voegt daaraan toe dat een minimale overgangstermijn moet worden voorzien om de transportsector de kans te geven over te schakelen naar een efficiëntere vervoersorganisatie, en onderstreept het belang van rechtszekerheid: “De sector moet vooraf weten wanneer ze kan investeren om haar wagenpark te vergroenen en zo de kilometerfactuur te beperken.”