Het aantal trajectcontroles in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt in de nabije toekomst verdubbeld, van drie naar zes. Dat gaf Elke Van den Brandt, Minister bevoegd voor Mobiliteit, aan in haar antwoord op een vraag van Brussels Parlementslid Bianca Debaets.
Bianca Debaets: “Het aantal snelheidsovertredingen op de huidige trajectcontroles toont aan dat deze nieuwe locaties erg welkom zijn om de verkeersveiligheid te kunnen verbeteren. Ik ben blij dat de huidige regering het opgestarte beleid van de vorige legislatuur voortzet.”
Momenteel zijn er in het Brussels Gewest reeds drie plaatsen met een trajectcontrole: de Hallepoorttunnel, de Stefaniatunnel en de Leopold III-laan. In 2019 waren die drie nog goed voor een totaal van 48.349 snelheidsovertredingen, blijkt uit de statistieken die Debaets opvroeg. Vooral in de Hallepoorttunnel (41.465) werd te snel gereden, in de Stefaniatunnel en op de Leopold III-laan werden respectievelijk 4.452 en 2.432 inbreuken vastgesteld.
“Tijdens de eerste twee maanden van 2020 werden in totaal al 3.963 bestuurders betrapt op te snel rijden, dus lijkt het erop dat de boodschap nog steeds niet helemaal doorgedrongen is”, duidt Debaets. “Vooral in de Hallepoorttunnel houdt men zich duidelijk nog niet aan de snelheidsbeperking van 50 km/h, met als trieste uitschieter een bestuurder die in februari betrapt werd aan 121 km/h. Die hardleerse gevallen moeten streng bestraft worden, want ze beseffen niet dat ze op die manier ook alle andere weggebruikers in gevaar brengen.”
Debaets polste bij Minister Van den Brandt ook naar toekomstige trajectcontroles en kreeg daarbij een hoopvol antwoord. “Er werd bevestigd dat er drie nieuwe trajectcontroles op tafel liggen”, aldus Debaets. “De Mariemontkaai en de Demetskaai zouden als volgende moeten worden ingesteld, nadien hoopt men de trajectcontrole op de Jules Bordetlaan snel te kunnen opstarten. Als je weet dat de drie bestaande trajectcontroles op zich al zowat een kwart van het totale aantal snelheidsovertredingen in ons Gewest vertegenwoordigen, dan zijn die drie nieuwe trajectcontroles meer dan noodzakelijk. Uit de recentste statistieken van VIAS is nog gebleken dat het aantal verkeersslachtoffers in het eerste trimester van dit jaar nog op 7 lag, tegenover 3 voor dezelfde periode vorig jaar. Als we willen evolueren naar een Gewest met nul verkeersdoden, dan past deze uitbreiding daar zeker in.”