Ook mensen met zware handicap hebben recht op vakantie
30-10-2014
Een weekje er tussenuit, de batterijen opladen, met de familie samen lang ontbijten, een ontspannende wandeling, aan het zwembad een boek lezen, …. Vakantie! Iets waar iedereen jaarlijks reikhalzend naar uitkijkt. Alleen is vakantie niet evident voor iedereen. Want wat als je zorg nodig hebt? Als je in een rolstoel zit? Als je een zware handicap hebt en assistentie nodig hebt bij dagelijkse handelingen of elke dag aan de nierdialyse moet of verpleegkundige zorgen nodig hebt?
In zorgverblijven wordt de vakantie-accommodatie aangevuld met een zorgomkadering: medische zorg, hulpmiddelen zoals een traplift of aangepaste badkamer, een busje waarmee rolstoelgebruikers vervoerd kunnen worden, aangepaste voeding, assistenten die de gasten kunnen helpen bij het wassen, eten, …
Zorgverblijven zijn er in alle soorten en maten. Sommige verkiezen de aanpak van een hotel, andere van een vakantiewoning of -centrum. De ene biedt plaats aan groepen, terwijl de ander zich dan weer focust op gezinsvakanties. Men kan zich richten op ouderen, vakantiegangers met een (chronische) ziekte; groepen met een mentale beperking, gezinnen met een zorgkindje, … Het aanbod is dus erg divers.
Vera Jans: “Iedereen, zorgbehoevend of niet, heeft recht op vakantie. Voor niet-zorgbehoevenden zijn er faciliteiten in overvloed. Zorgbehoevende personen moeten echter vaak hemel en aarde bewegen om een toegankelijke of aangepaste accommodatie te vinden. Ook een gebrek aan de nodige hulpmiddelen en/of zorgverlening houdt deze mensen tegen om op vakantie te gaan. Daarom moet een aangepast aanbod voor deze mensen een belangrijke prioriteit blijven binnen het Vlaams toerismebeleid.
Vlaanderen investeert, terecht, in de uitbouw van het aanbod van vakanties met zorg. Deze investeringen zijn noodzakelijk om drempels weg te werken voor mensen & gezinnen met zware handicap en hierop moeten we als overheid verder op inzetten. Daarnaast is het ook van belang dat we de uitbaters van toeristische verblijven aanmoedigen om hun aanbod meer toegankelijk te maken voor gezinnen en mensen met een (beperkte) handicap of zorgbehoefte zodat zij de mogelijkheid hebben om vakantie te nemen met mensen die dergelijke behoeften niet hebben. Dit kan door samenwerkingen aan te gaan met de lokale reguliere zorgaanbieders, zoals familiehulp of het Wit-Gele Kruis, kinesisten, … maar ook aangepast vervoer en ondersteuning van de vakantieganger. Ook daar gaan we de komende jaren werk van maken.”