Het Zorginvesteringplan van minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke geeft de richting aan voor het uitbreidingsbeleid voor kinderen, jongeren en volwassenen met een ondersteuningsvraag. De laatste cijfers wijzen uit dat elke volwassen Vlaming met een handicap in prioriteitengroep 1, de mensen met de meest acute zorgnoden, binnen het jaar een persoonsvolgend budget (PVB) krijgt. Voor kinderen en jongeren met een handicap wordt door een combinatie van bijkomende middelen en een hervorming van de toekenningsprocedure nieuwe Persoonlijk Assistentiebudgetten (PAB) toegekend. Er werden na het eerste kwartaal van dit jaar 150 PAB’s toegekend, een investering in levenskwaliteit van om en bij de 6 miljoen euro. Gezinnen zullen reeds vanaf 1 mei van dit PAB gebruik kunnen maken.
Vlaanderen heeft werk gemaakt van een nieuw prioriteringssysteem binnen de aanvraag naar een PAB. In het oude systeem diende men elk jaar een checklist in te vullen om de prioriteit van je aanvraag te duiden. Deze lijsten werden slechts 1 maal per jaar beoordeeld en in 1 jaarlijkse ronde toegekend. Wie op dat moment geen PAB kreeg, diende het jaar nadien opnieuw de checklist in te vullen. Hier maakt minister Beke komaf mee.
De nieuwe goedgekeurde procedure laat toe om op ieder moment een aanvraag in te dienen. De beoordeling van deze PAB-priorvragen gebeurt maandelijks en dit samen met de aanvragen voor een plek in een multifunctioneel centrum. Deze wijziging aan het systeem was broodnodig en past binnen de filosofie van het zorginvesteringsplan.
Deze nieuwe manier van werken impliceert dat er meer priorvragen worden voorgelegd aan de Intersectorale Regionale Prioriteitencommissie (IRPC), die de aanvragen moet beoordelen. Minister Beke heeft beslist om de budgetten zo te besteden dat alle gezinnen met een ondersteuningsvraag die de IRPC heeft geprioriteerd in het eerste kwartaal van dit jaar een PAB zullen ontvangen. Het gaat over 150 gezinnen, en dit voor een budget van 6 miljoen euro.
Door de extra middelen in het kader van het zorginvesteringsplan en de hervorming van de procedure kunnen we net zoals bij de meerderjarigen ook voor de minderjarigen zo veel mogelijk prioritaire vragen een budget toekennen. Minister Beke volgt met andere woorden de filosofie die hij heeft uitgetekend in het Zorginvesteringsplan. Dat deze weg de juiste is, bewijzen het aantal toekenningen: in 2021 zijn er bijna evenveel nieuwe toekenningen gebeurd (639 PAB’s) als het totaal aantal budgethouders in 2017 (679 PAB budgethouders). Er werden ook drie keer meer PAB’s toegekend in 2021 dan in de jaren 2018, 2019 en 2020 (gemiddeld 226 PAB per jaar).
Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke:
Net als bij volwassenen worden de budgetten toegekend aan die gezinnen met kinderen met de meest acute zorgnoden. Het is bovendien zo dat kinderen die meerderjarig worden automatisch een Persoonsvolgend Budget zullen ontvangen. Die toekenning werd reeds gegarandeerd binnen het Zorginvesteringsplan. We werken nu verder aan de meerjarenplanning en hebben de ambitie om de middelen voor kinderen en jongeren zo aan te wenden dat elke geprioriteerde aanvraag tot en met eind 2024 binnen het jaar een persoonlijk assistentiebudget zal krijgen.