Ook aandacht voor vruchtbaarheid bij seksuele voorlichting
03-02-2016
Thema's: Gezinsbeleid, Gezondheid-welzijn, Onderwijs
Wanneer koppels die de keuze voor kinderen maakten geconfronteerd worden met vruchtbaarheidsproblemen, zorgt dit vaak voor heel wat extra emotionele druk. Nu vrouwen hun kinderwens steeds later invullen, komen dergelijke complicaties vaker voor. Nochtans blijken Vlaamse mannen en vrouwen zich daar onvoldoende van bewust. Er heerst nog veel onwetendheid over fertiliteit en de grenzen eraan.
Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Jans plaatste het thema op de politieke agenda en bevroeg minister Vandeurzen hierover. Ze pleit voor meer sensibilisering rond fertiliteit en gezond zwanger worden, en wil ook jongeren meer en beter informeren. Met succes.
Uit een recent onderzoek blijkt dat vrouwen van alle leeftijden de factor tijd sterk onderschatten, maar dit is het felst merkbaar bij jonge, adolescente meisjes. Meer dan de helft van hen denkt dat er pas op 50 jaar een duidelijke daling in vruchtbaarheid optreedt. Ook bij studentes is er nog 15% die dat denkt, en nog eens 12% die meent dat de duidelijke daling vanaf 45 tot 49 jaar begint. In werkelijkheid zet die daling zich al in vanaf 30 tot 34 jaar. Bij jongens en mannen is de onwetendheid overigens nog groter. Tegelijk hebben vrouwen, onterecht, te veel vertrouwen dat het later alsnog goed komt met medische begeleiding, zoals in vitro fertilisatie. Jonge meisjes geven IVF 60% slaagkans, maar ook vrouwen op vruchtbare leeftijd denken dat IVF 40% kans op succes geeft.
In werkelijkheid bedraagt de kans op bevruchting voor middel van IVF 20% of minder. Naarmate vrouwen ouder zijn bij de aanvang van eender welke fertiliteitsbehandeling, zal ook de kans op slagen lager liggen. Bovendien mag je vruchtbaarheidsbehandelingen ook niet onderschatten: het is vaak een lang, fysiek en emotioneel erg zwaar proces.
Vera Jans: “Totnogtoe richtte seksuele voorlichting zich in de eerste plaats op het vermijden van een ongewenste zwangerschap. Dat is een terechte klemtoon. In de huidige context waarin vrouwen op almaar later leeftijd voor de eerste keer moeder worden, is het echter belangrijk dat vrouwen, maar ook jongeren, goed weten dat het uitstellen van een kinderwens risico’s inhoudt en vaker medische begeleiding tijdens de zwangerschap vereist.“
Om jongeren en (toekomstige) wensouders te informeren zal voorlichting over gezond zwanger worden deel uitmaken van het lessenpakket seksuele voorlichting dat Sensoa ontwikkelt voor scholen, de huizen van het kind staan ook open voor wens- en aanstaande ouders, de website www.gezondzwangerworden.be bevat een luik rond fertiliteit met info en adviezen voor vrouwen en jongeren over vruchtbaarheid en zwanger worden zonder veel risico’s en zonder medische begeleiding.
Vera Jans: “Het expertisecentrum Kinderwens – dat expert is in het begeleiden van wensouders – ziet heel wat wensouders die kampen met fertiliteitsproblemen én de vele gevolgen ervan. Het beleid krijgt hier meer en meer aandacht voor, en terecht! De cijfers tonen aan dat er nog veel onwetendheid bestaat over deze thematiek. Ik blijf daarom pleiten voor meer en bredere preventie door onder meer jongeren en toekomstige ouders bewust te maken van hun vruchtbaarheid.”