Onze zorgtoekomst ligt in de buurt
De vergrijzing, de zorgvraag van personen met een beperking, de ondersteuning van mensen met psychiatrische problemen, chronisch zieken, …
Steeds meer mensen hebben nood aan zorg. Betaalbare zorg garanderen en mensen volwaardig deel laten uitmaken van de samenleving, blijven dus ook de komende jaren enorme uitdagingen.
Om deze doelstellingen te halen zijn andere recepten nodig. Vanuit het Vlaams welzijnsbeleid wordt steeds meer de nadruk gelegd op de zelfstandigheid van de zorgvragers enerzijds, zodat ze langer in de eigen omgeving kunnen blijven wonen, en op de vermaatschappelijking van de zorg anderzijds, zodat zorg wordt opgenomen door mensen uit de directe omgeving. Beiden maken dat mensen met een zorgvraag volwaardig deel kunnen blijven uitmaken van de samenleving.
Vlaams volksvertegenwoordigers Sonja Claes en Katrien Schryvers gaan nu nog een stap verder. Zij bepleiten een hertekening van de zorgsector. Ze vertrekken daarbij vanuit 2 belangrijke waarden om vernieuwende antwoorden bieden op de uitdagingen in de zorg: verbondenheid en kracht.
Sonja Claes: “Vanuit de verbondenheid in een buurt kan er meer en beter worden ingezet op de zorg in de eigen omgeving. Door samen invulling te geven aan de unieke relatie tussen bewoners, mantelzorgers, vrienden en familieleden, professionele medewerkers en vrijwilligers kan er méér gerealiseerd worden met minder middelen. Er komt een waardevolle wisselwerking tot stand door een participatieve samenwerking na te streven tussen zorgvragers, hun omgeving en zorgverstrekkers.”
“Daarnaast kunnen we zorg meer richten op begeleiden en ondersteunen door de eigen kracht van mensen aan te spreken. Buurtgerichte zorg wordt zo meer dan louter zorg verstrekken,” vult Katrien Schryvers aan.
Het door Schryvers en Claes gepromote zorgmodel vertrekt van een samenwerking tussen lokale overheden en de diverse zorgverstrekkers. Zij maken werk van een zorgstrategisch plan over sectoren en instellingen heen. Dat plan moet formele en informele zorg op buurtniveau activeren. De nadruk verschuift daardoor van thuisverzorging, naar buurtzorg. Dit buurtzorgdenken biedt de mogelijkheid om zorg op maat te bieden, zonder aanzienlijke meerkost.
Het model bepleit vraaggestuurde gezinszorg voor alle doelgroepen, neemt de schotten weg tussen zorgvormen, maakt intramurale zorgverlening toegankelijk voor externen, voorziet de flexibele inzet van verzorgend personeel, wil woonzorgzones creëren, ...
Met een resolutie willen beide volksvertegenwoordigers alvast concrete voorstellen lanceren.