Dit zijn onze nieuwe parlementsleden
Verkiezingen zorgen ook telkens weer voor nieuwe gezichten in het halfrond. En dat is ook deze keer niet anders. Vier van onze parlementsleden veroverden voor het eerst een zitje in het parlement. Hoe blikken ze terug op de campagne? En waar zetten ze zich voor in tijdens de komende legislatuur? Maak kennis met Kurt Vanryckeghem, Loes Vandromme, Maaike De Rudder ,Nawal Farih en Jo Brouns.
Kurt Vanryckeghem
|
53 Jaar Vlaams parlementslid Burgemeester Waregem |
Kurt Vanryckeghem: "Als burgemeester wil ik in Brussel dat lokaal accent zijn. Weten wat er leeft bij de mensen en de besturen kan een grote meerwaarde betekenen bij het nemen van beslissingen."
Wat ging er door je heen toen je wist dat je verkozen was?
Kurt: Nadat ik vorige keer, in 2014, door het systeem van kopstemmen net niet verkozen werd, was er deze keer uiteraard wel plaats voor een klein feestje. Maar eentje met gemengde gevoelens. Ondanks onze sterke score in het nog steeds ‘oranje’ kleurende West-Vlaanderen, zat onze partij in de hoek waar de klappen vielen.
& Wat was het leukste aan campagne voeren?
Kurt: Het leuke aan campagne voeren is het groepsgevoel bij collega’s en CD&V-leden van de eigen stad en regio. Alle neuzen in dezelfde richting zoals we ook ons lokaal beleid trachten te voeren. Samen borden zetten, brieven klaarmaken, en zoveel meer. En daarna uiteraard samen een stevige pint drinken.
& Wie is je politieke voorbeeld en waarom?
Kurt: Daar moet ik geen seconde aan twijfelen: Hilde Crevits, ons boegbeeld die de tientallen West-Vlaamse kandidaten enthousiasmeerde, coachte en bleef motiveren. Telkens ik met haar op stap ben in mijn regio, krijg ik heel goede reacties. Ze spreekt met de mensen en niet over de mensen heen. Ze spreekt met de man die aan de werkbank in de fabriek staat, maar evengoed met een van de zovele topondernemers die Vlaanderen rijk is. Een klassevrouw!
Loes Vandromme
|
40 jaar Vlaams parlementslid Eerste schepen Poperinge |
Loes Vandromme: "ik ga voor de best mogelijke ondersteuning voor leerkrachten en directeurs, vooral in het basisonderwijs. Ik blijf ijveren voor kansen voor elk kind, ongeacht zijn roots, zijn mogelijkheden. Want een plek voor elk talent, dat geeft ruimte om te groeien!"
Op welk moment uit je campagne blik je graag terug?
Loes: Op de markt ergens in West-Vlaanderen ontmoette ik een man die al een hele tijd wegens ziekte niet kon gaan werken. Aanvankelijk was hij heel negatief, zowel naar onze partij als naar de politiek in het algemeen. Ik bleef luisteren en stelde vast dat hij de politiek heel goed volgde. Na een half uurtje zei de man plots: ‘Ik moet mijn mening herzien. Er zijn toch politici die luisteren’. Hij gaf mij als raad mee: ‘Blijf vooral jezelf. Blijf luisteren’. De campagne is een harde periode, maar aan sommige ontmoetingen kan je je optrekken.
Wie hoop je trots te maken tijdens je termijn als parlementslid?
Loes: Ik ben een kind van de Westhoek, een streek die ver ligt van Brussel. Ik merk dat heel wat Westhoekers wakker liggen van hun toekomst en beseffen dat wat in Brussel beslist wordt, heel bepalend is voor onze toekomst. Ik hoop dat ik de stem kan zijn voor al die medeburgers.
Wat is het eerste dat je wil aanpakken?
Loes: Er worden nog heel veel beslissingen genomen die in Vlaanderen als goede oplossingen gezien worden. Wat goed is voor een landelijk Veurne, is daarom echter niet de beste keuze voor Kortrijk, om Antwerpen niet te noemen. De grootste uitdaging die ik momenteel zie, is beleid voeren dat goed is voor zowel het landelijke als het verstedelijkte gebied.
Maaike De Rudder
|
26 jaar Vlaams parlementslid Burgemeester Sint-Gilis-Waas Jongste burgemeester van Vlaanderen |
Maaike De Rudder: "Vandaag trek ik als jongste burgemeester van het land naar Vlaanderen. Met ambitie voor jeugd, onderwijs en klimaat, om een stem te zijn voor mijn generatie."
Op welk moment uit je campagne blik je graag terug?
Maaike: Twee gebeurtenissen die me zullen bijblijven zijn de opnames in Brugge van ons JONGCD&Vcampagnefilmpje, samen met Wouter Beke en Hilde Crevits, maar ook het rondetafelgesprek op het verkiezingscongres in Genk met onder meer Pieter De Crem en Koen Geens.
Wat is het eerste dat je wil aanpakken?
Ik heb uiteraard al vele ideeën en neem daarbij mijn politieke ervaring mee. Tot eind vorig jaar werkte ik als leerkracht in Lokeren en sinds 2013 behoor ik tot het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas. In september 2014 werd ik schepen en sinds de afgelopen
gemeenteraadsverkiezingen ben ik burgemeester. Onderwijs, binnenlands bestuur, maar ook mobiliteit zijn mijn bijzondere aandachtspunten. Indien de commissieverdeling me in een andere richting duwt, zal ik ook van die materies mijn interesses maken.
Wie is je politieke voorbeeld en waarom?
Mijn politieke voorbeelden zijn mijn beide grootvaders. Mijn ene opa was lange tijd schepen en mijn andere opa, die me nog steeds bijstaat met raad en daad, was burgemeester. Ik zit nu trouwens aan hetzelfde bureau en op dezelfde stoel als hij jaren geleden. Dat geeft toch wel een speciaal gevoel. Ik kijk ook al lang op naar Hilde Crevits. Hoe zij aan politiek doet, boeit me enorm
Nawal Farih
|
31 jaar Federaal parlementslid Gemeenteraadslid Genk Vanaf 2021 schepen voor Sociaal Beleid en Welzijn |
Nawal Farih: "Vanuit de overtuiging dat er lokaal een groot aantal uitdagingen zijn die bovenlokaal aangepaktmoeten worden, wil ik in het Federaal Parlement bouwen aan een sterke toekomst voor Limburg."
Wat ging er door je heen toen je wistdat je verkozen was?
Na de laatste uren campagnevoeren aan het kiesloket in Winterslag, was het tijd om naar Brussel te gaan. Eenmaal in Brussel was de tendens helaas niet zoals verwacht. We werden overspoeld door een tsunami aan extreemrechtse resultaten. Het zorgde voor een dubbel gevoel. Als nieuwkomer heb ik op veel steun mogen rekenen in Limburg, maar het totaalplaatje was teleurstellend. Ik moest het allemaal even laten bezinken. Vandaag geeft het me echter extra motivatie. Een kans om te bouwen op de steun en stemmen die ik verkregen heb. Een moment om vooruit te kijken.
Op welk moment uit je campagne blik je terug?
Ik had het geluk veel mensen te mogen ontmoeten tijdens de campagne. Als jongere bereik ik natuurlijk ook heel wat mensen die (nog) niet mogen stemmen. Ik kreeg regelmatig wel eens een berichtje of een mail van jongeren onder de 18 jaar die het jammer vinden dat ze niet mochten stemmen. Dat vele jongeren al volop bezig zijn met politiek, geeft mij hoop.
Wat is het eerste dat je wil aanpakken?
Thema’s die mij nauw aan het hart liggen zijn onder meer armoedebestrijding en gezondheid. Toch hou ik vooral mijn ogen open en wil ik mij niet vastpinnen aan één specifieke uitdaging. Vanuit mijn ervaring als vrijwilliger heb ik vaak gezien dat er enorm veel uitdagingen zijn die lokaal moeilijk tot niet op te lossen zijn. Er moet in Brussel op tafel geklopt worden om de noden van onze provincie Limburg te beantwoorden. Ik zal deze rol voluit ter harte nemen.
Jo Brouns
Jo Brouns: "Als burgemeester van de aspergegemeente probeer ik om de Kinrooienaren alle kansen te bieden en te verbinden. Nu ben ik klaar om onze belangen te verdedigen in het Vlaams Parlement en van Limburg de beste plaats te maken om te wonen, leven en werken."
Jo Brouns studeerde criminologie en was van 2000 tot 2002 criminaliteitsanalist bij de stad Genk. Bij de provincieraadsverkiezingen van 2006 werd hij verkozen als provincieraadslid voor de provincie Limburg. Hij was kabinetsmedewerker van verschillende CD&V-ministers: van 2007 tot 2008 bij Jo Vandeurzen, van 2008 tot 2009 bij Steven Vanackere en van 2009 tot 2019 opnieuw bij Jo Vandeurzen. Sinds 1 januari 2013 is hij gemeenteraadslid en burgemeester van Kinrooi. Jo Brouns is sinds juni 2019 actief als Vlaams parlementslid.