Ongekwalificeerde uitstroom secundair onderwijs te hoog
12-12-2011
In antwoord op zijn vraag over “ongekwalificeerde uitstroom secundair onderwijs” vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer dat gemiddeld 12% van de leerlingen het secundair onderwijs verlaat zonder diploma of getuigschrift. Cijfers van het Steunpunt Studie-en Schoolloopbanen over 2009 wijzen uit dat het daarbij ging om 9,2% van de meisjes en niet minder dan 14,7 van de jongens.
Om de “ongekwalificeerde uitstroom” voor een deel achteraf te compenseren, verwijst minister Smet van Onderwijs naar de Vlaamse examencommissie en een aantal kwalificerende trajecten voor werkzoekenden in samenwerking met de VDAB. Preventie en remediërende maatregelen ziet hij vooral als een taak voor de scholen zelf, die hun leerlingen kordaat en “kort op de bal” moeten volgen, en moeten zorgen voor een goede start van in het kleuteronderwijs. Leerlingen die geregeld spijbelen, halen bijvoorbeeld minder vaak hun diploma of getuigschrift.
Via onderwijsdecreten 20 en 21 zijn nu al “flexibele leertrajecten” mogelijk, waarbij een school leerlingen vrijstelling kan verlenen voor sommige vakken. Uiteraard wordt het dan eenvoudiger om toch een diploma te halen, maar het mag volgens De Meyer toch niet de bedoeling zijn om leerlingen die spijbelen de indruk te geven dat ze zelf een stuk van de opleiding kunnen laten vallen. Vrijstelling omwille van ziekte of fysieke problemen bestond immers voordien ook al.
Over de schoolse taak om spijbelaars te monitoren, maakt De Meyer tot slot de bedenking dat de school in feite weinig meer kan doen dan wat nu al gebeurt, namelijk de “reguliere spijbelaars” aan het ministerie signaleren als “problematisch afwezig”.