Vandaag op ‘Restart a Heart Day’, de Europese sensibiliseringsdag rond een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis, bezoekt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits het Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut in Brugge. Hier wordt de online game ‘Play it Safe’ voorgesteld en een reanimatietoestel aan de buitenmuur van de school bevestigd. Dat werd gefinancierd via crowdfunding door de lokale gemeenschap. Kunnen reanimeren moet voor minister Crevits een basisvaardigheid worden voor elke leerling die het secundair onderwijs verlaat. Wie een aantal handelingen aanleert, zal vlugger de stap zetten om hulp te bieden als iemand een hartstilstand krijgt.
In België krijgen jaarlijks 11.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 7 tot 10% overleeft dit. Als er binnen de 5 minuten ingegrepen kan worden met hartreanimatie en het gebruik van een AED-toestel, dan verhoogt de overlevingskans substantieel. Slechts 3 op de 10 van de omstaanders van het slachtoffer gaan over tot reanimeren en eventueel defibrilleren. In Nederland is dit 6 op 10.
Crowdfund je AED-toestel!
Dit voorjaar startte een proefproject met de vzw Heartsaver om via crowdfunding AED-toestellen (reanimatietoestellen) in 10 scholen te installeren, te onderhouden en leerkrachten en leerlingen op te leiden in het gebruik ervan. Heartsaver is een non-profit organisatie verantwoordelijk voor hartveilige projecten in België. Door het plaatsen van AED's die 24/7 toegankelijk zijn willen ze de publieke kennis van hartreanimatie en het redden van levens vergroten. Dankzij medewerking van de school en de sponsoring van lokale bedrijven, organisaties, plaatselijke middenstand of vrije beroepen kan vzw Heartsaver gedurende 8 jaar het AED schoolproject mogelijk maken.
In het kader van het actieplan ‘Hoog tijd voor geZONtijd’ wil Vlaams minister van Onderwijs nu het proefproject verder uitbreiden. Elke jongere moet bij het verlaten van het secundair onderwijs een minimum aan kennis hebben over “levensreddende handelingen”. Om levens te kunnen redden, is het niet alleen belangrijk om over de juiste vaardigheden te beschikken, maar ook over het nodige materiaal. Het plaatsen van een AED-toestel kan helpen. Als de toestellen bovendien aan de buitenkant van de school geplaatst worden, kan ook de buurt er gebruik van maken. Een AED-toestel met onderhoud en verzekering gedurende 8 jaar en opleiding voor leerkrachten en leerlingen kost 4.650 euro.
Het proefproject bleek een succes. In 9 scholen werden reeds AED-toestellen geplaatst via dit proefproject, in 3 andere scholen is de crowdfunding inmiddels 100% afgerond en zal het AED-toestel op korte termijn geïnstalleerd worden, en in nog 4 scholen loopt de crowdfunding momenteel volop.
Play it Safe!
Met deze online game gaat het aanleren van procedures rond EHBO, brandpreventie, ergonomie, hygiëne en veiligheid heel vlot. Je moet elke stap zelf uitvoeren terwijl je op een leuke en begeesterende manier traint. De opleidingen spelen zich af in een omgeving die geënt is op de leefwereld van jongeren zoals een speelplein met een basketbalveld of een skatepark in de omgeving van een school of woonwijk. Het zijn locaties waar jongeren in contact kunnen komen met situaties waar kennis van EHBO noodzakelijk is. Bijvoorbeeld een vriendje, een leerkracht, ouders of grootouders die onwel worden op school of thuis.
Daarom wordt gestart met een pilootproject voor 10 scholen dat loopt tot 1 januari 2018. Leerlingen krijgen toegang tot het leerplatform via een PC of via mobiele apparaten, op die manier kunnen ze de opleidingen spelen. Met dit project krijgen de leerlingen de kans om hun ervaringen te delen en kan het ‘Play it safe’-team aan de slag met feedback om een beknopt werkpakket op te stellen en een traject voor leerkrachten en leerlingen uit te bouwen. Aan het einde van het pilootproject ontstaat zo een handige toolkit die andere scholen in staat kan stellen om vlot gebruik te maken van de online game. Via deze weg komen jongeren op een leuke manier in contact met procedures rond veiligheid en preventie en wordt er een kader gecreëerd om gemakkelijker in dialoog te gaan rond deze topics. Daarnaast ligt de kennisoverdracht ook veel hoger dan bij klassieke leermethodes omdat hier gaat om actieve leermethodes. Dit effect wordt nog eens versterkt als mensen plezier beleven. De pilootfase van het online game ‘Play it safe’ wordt maandag ook gestart in GO! Atheneum in Gentbrugge en Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Reanimeren moet een basisvaardigheid voor elke jongere worden. Wie een aantal handelingen aanleert, zal vlugger de stap zetten om hulp te bieden als iemand een hartstilstand krijgt. In België krijgen er 11.000 mensen per jaar een hartaanval. Slechts 3 op de 10 van de omstaanders van het slachtoffer gaan daarbij over tot reanimeren en eventueel defibrilleren. In Nederland is dit 6 op de 10. Vanuit onderwijs zetten we extra in op het organiseren van EHBO-educatie in scholen voor leerlingen en leraren. Met ‘Play It Safe’ hebben we een nieuwe online game beschikbaar, geënt op de leefwereld van jongeren, waarmee je leerlingen snel en efficiënt EHBO-procedures kunt aanleren. Daarnaast stimuleren we ook het initiatief van VZW Heart Saver om AED toestellen te plaatsen in de buurt van scholen. Ze zorgen voor het redden van levens. Het gaat om een project in scholen waar naast de plaatsing, ook het onderhoud en de opleiding van leerlingen en leraren zit in begrepen. De toestellen worden zo geplaatst dat iedere voorbijganger ze kan gebruiken.”
Meer info:
Speel zelf alvast de online game 'Play it Safe': http://schools.playitsafe.eu
Lees meer over EHBO op school via de website van de Vlaamse Overheid: www.onderwijs.vlaanderen.be/ehbo-op-school