De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) waarschuwt vandaag in De Standaard dat er extra middelen voor studentenpsychologen nodig zijn. Het aantal studenten dat een psycholoog bezoekt, steeg voor de coronacris al met 63 procent in vijf jaar tijd. In de huidige, moeilijke omstandigheden zoeken studenten nog vaker psychologische hulp. De wachttijdenbij studentenpsychologen lopen op. Daardoor moeten ze te lang wachten op de nodige hulp. Vorige maand benadrukten Vlaams parlementsleden Brecht Warnez en Katrien Schryvers in hun actieplan voor studenten al dat aandacht voor het mentaal welzijn van studenten noodzakelijk is.
Sander Vanmaercke, bestuurder sociale zaken bij de VVS: “We krijgen overal signalen dat de wachtrijen bij de studentenpsychologen toenemen.”
Voor studenten uit het hoger onderwijs wegen de gevolgen van de coronacrisis bijzonder zwaar: online lessen, amper sociaal contact en vooral geen normaal studentenleven. Bovendien zorgt het gebrek aan perspectief voor steeds meer mentale problemen. Vlaams parlementsleden Brecht Warnez en Katrien Schryvers zochten daarom een antwoord op de vele noodkreten van studenten. In hun actieplan voor studenten benadrukken ze dat aandacht voor het mentaal welzijn van studenten cruciaal is.
“We willen buddy’s voorzien en opleiden. De peer-to-peer support tussen studenten is een ideaal alternatief voor psychologen”, weet Schryvers. Toch moet elke student -naast online zelfhulp– toegang tot de studentpsycholoog hebben. “In elke universiteit en hogeschool moeten voldoende psychologen aanwezig zijn om elke student binnen de twee weken een afspraak te kunnen garanderen. Een basisrecht van vijf consultaties is een minimum”, stelt Katrien Schryvers.