Het aantal geregistreerde feiten van drugsbezit op school is in ons land afgelopen vijf jaar vrijwel constant gebleven. In 2019 ging het om een totaal aantal van 528 vaststellingen, een lichte stijging tegenover 516 in 2018. De eerste cijfers van 2020 wijzen ook op een verdere toename. De verdachten zijn bovendien van steeds jongere leeftijd. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.
“In 2019 waren er 528 vaststellingen van drugsfeiten op onze scholen en de voorlopige cijfers van 2020 wijzen allerminst op een daling. Dit blijven onrustwekkende cijfers", zegt Demon. "Bovendien komen scholieren op steeds jongere leeftijd in contact met drugs. Preventie en duidelijke regels op school blijven zeer belangrijk in de aanpak van dit probleem. Daarnaast moeten scholen waakzaam zijn wanneer druggerelateerde problemen zich voordoen. Tenslotte moeten leerlingen die in contact komen met drugs met de juiste deskundigheid begeleid worden.”
Het hoogste aantal feiten, ruim één vijfde van het totale aantal, werd geregistreerd in de provincie Oost-Vlaanderen (114). Op ruime afstand volgen de provincie Limburg (71), Antwerpen (63), Vlaams-Brabant (51) en West-Vlaanderen (43). Pas dan volgen Brussel-Hoofdstad (39) en de Waalse provincies.
Van de geregistreerde verdachten blijft het overgrote deel mannelijk; in 2019 was 13% vrouwelijk. Ook dat cijfer blijft relatief constant. De gemiddelde leeftijd van de verdachten blijft echter dalen. In 2016 lag de gemiddelde leeftijd op 17,3 jaar, in het eerste trimester van 2020 op 16,6 jaar.
Het overgrote deel van de vaststellingen betrof het bezit van cannabis (77% in 2019). Bij 3% ging het om amfetamines en XTC. Verder deden zich zeven incidenten voor met cocaïne.
"De problematiek van drugs op school pak je best aan door samen te werken. Op het terrein zijn er heel wat sterke samenwerkingen tussen scholen, CLB's, politie, parket en drughulpverlening, waarbij de drempel tussen scholen en politie/justitie zo laag mogelijk gehouden wordt. Het lijkt ons zeer waardevol uit die goede voorbeelden te leren, om samen de drugproblematiek aan te pakken en om bestaande samenwerkingen te versterken", zeggen Vlaams parlementsleden Jo Brouns en Loes Vandromme (CD&V), beide lid van de Commissie Onderwijs.
83% van de geregistreerde feiten deden zich voor op middelbare scholen. “Slechts 7% van de geregistreerde feiten vonden plaats aan de universiteit of hogeschool. Toch moeten we er van uit gaan dat er hier een dark number is van gebruikers die buiten de radar blijven. Door de hogere mate van vrijheid en zeer beperkte controle is het drugsgebruik bij studenten van het hoger onderwijs wellicht het zwaarst”, aldus Franky Demon.