In aanloop naar de start van het nieuwe schooljaar pleit Vlaams parlementslid voor CD&V Jo Brouns voor een vaccinatiegraad per school, waarbij de scholen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) zicht krijgen op het aantal gevaccineerden per school en ook per klas. “Op die manier kan efficiënt en gericht gehandeld worden bij uitbraken”, stelt het parlementslid. Scholen en leerlingen reageerden tevreden op de beslissing van het Overlegcomité om de mondmaskerplicht bij de start van het nieuwe schooljaar te versoepelen.
Op de nieuwe afspraken over hoe de contact tracing vanaf 1 september zal verlopen bij nieuwe besmettingen op scholen is het nog even wachten. Intussen pleit Vlaams parlementslid Jo Brouns voor een ‘vaccinatiegraad per school’. “Scholen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding moeten zicht hebben op het aantal gevaccineerde leerlingen om efficiënt en accuraat te kunnen handelen in het geval van nieuwe besmettingen,” zegt Brouns.
Vermijden dat volledige klassen in quarantaine moeten
Met een vaccinatiegraad van bijna 90 procent voor alle volwassenen scoort Vlaanderen bij de allerbeste regio’s van de wereld. Ook de vaccinatiegraad tussen 12 en 18 jaar gaat crescendo. Op basis van de meest recente prognoses zal tegen 1 september ongeveer 75 procent van alle scholieren in Vlaanderen gevaccineerd zijn en dus goed beschermd naar school kunnen gaan. “Voor de scholen en de CLB’s is het echter belangrijk om zo gericht mogelijk te kunnen werken bij nieuwe uitbraken van het virus. Een zicht op de vaccinatiegraad per school en per klas kan daarbij een efficiënt hulpmiddel zijn”, vindt Brouns. ‘”Zo kan bijvoorbeeld vermeden worden dat volledige klassen opnieuw in quarantaine moeten geplaatst worden bij nieuwe besmettingen.”
Vandaag kunnen de CLB’s enkel via Vaccinet, het systeem waarlangs artsen vaccins kunnen bestellen en registreren, manueel nagaan of iemand gevaccineerd is en enkel op niveau van de woonplaats en dus nog niet per school. Ook de Nederlandse scholieren zijn niet opgenomen in Vaccinet, toch nog altijd meer dan 3.000 leerlingen in secundaire scholen in Limburg. Daar zijn we dus voorlopig nog aangewezen op de algemene en geografische cijfers uit Nederland. “Dergelijke manuele opzoekingen in het geval van uitbraken zijn uiteraard weinig efficiënt, er zou dus best een soort dashbord per school ontwikkeld worden waarbij de CLB’s en scholen zicht hebben op de respectievelijke vaccinatiegraad om de meest gepaste maatregelen te kunnen treffen,” aldus Brouns. “Een vaccinatiegraad per school maakt ook dat de CLB’s hun signaalfunctie naar scholen veel efficiënter kunnen inzetten, en scholen optimaal kunnen begeleiden met sensibiliserende acties in bepaalde klassen of afdelingen”, besluit Brouns.