Ondersteunend en stimulerend beleid voor de sierteeltsector
19-05-2016
Thema's: Cultuur, Landbouw-Plattelandsbeleid
Op vrijdag 29 april bezocht de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement de Floraliën in Gent. De Floraliën is telkens een hoogtepunt voor onze Vlaamse sierteeltsector, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer, voorzitter van de commissie Landbouw. Ook deze sector ontsnapt niet aan de economisch laagconjunctuur en moet de gevolgen dragen van de lage prijzen die de consument slechts wil betalen en van het wegvallen van bepaalde afzetmarkten.
De Tijd (van 22 april) liet enkele siertelers aan het woord. Volgens hen stellen kwekers zich te weinig de vraag hoe ze zich kunnen onderscheiden naar de consument.
De Vlaamse sierteeltsector zal de komende decennia grondige wijzigingen ondergaan en belangrijke inspanningen moeten leveren om zijn positie op de Europese markt te versterken. Innovatie dient beschouwd te worden als een continu proces en een drijvende kracht in elke sector, dus ook in de sierteeltsector.
De Meyer vroeg in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement aan minister voor Landbouw Joke Schauvliege hoe zij de sierteeltsector zal ondersteunen en stimuleren met haar beleid.
Minister Schauvliege gaf een overzicht van de reeks maatregelen waarmee de sierteeltsector ondersteund wordt. Eerst en voor met het onderzoek en het vertalen van de onderzoeksresultaten naar de praktijk in het Proefcentrum voor de Sierteelt dat daarvoor een werkingssubsidie krijgt van 450.000 euro per jaar. Binnenkort starten zij met de bouw van een nieuw centrum waar sterk wordt ingezet op duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Het centrum krijgt daarvoor een investeringssteun van ongeveer 2,8 miljoen euro uit de landbouwbegroting.
In het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) wordt wetenschappelijk onderzoek verricht vooral met betrekking tot resistentieveredeling en de beheersing van ziekten en plagen. Op het vlak van gewasbeschermingsmiddelen worden ook maatschappelijke eisen gesteld. De Vlaamse overheid helpt de telers – via de erkenning en de financiële ondersteuning van de vzw Vlaams Milieuplan Sierteelt (VMS) - om ecologisch duurzamer te produceren. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) neemt zowel op binnenlandse als op buitenlandse markten heel wat initiatieven m.b.t. sierteeltproducten. Er is ook een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) en de sierteeltsector. De denkgroep Sierteeltstrategie 2020 denkt na over de toekomst. Voor toegang tot kapitaal en bedrijfsovernames kan de sector rekenen op Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).
De Meyer is blij dat de minister gelooft in de sierteeltsector en dat zij zich engageert om die verder te blijven ondersteunen. Hij vraagt de banden met de denkgroep Sierteeltstrategie 2020 te versterken en extra te stimuleren. Hij zal de sector verder alert blijven volgen.
Het volledige verslag vindt u via onderstaande hier.