Ondernemers slaan de handen in elkaar om een antwoord te bieden op de grote nood aan beschermingsmateriaal in de zorgsector. Op twee weken tijd verspreidde het samenwerkingsverband van ondernemer Yo Engelen 50.000 gratis spatmaskers. Samen zoeken ze nu naar oplossingen voor toekomstige logistieke uitdagingen.
Yo Engelen is als zaakvoerder van E-Demonstrations, FlexPrint en Event Trailer Services vooral actief in de evenementensector. Sinds begin maart zijn zowat alle activiteiten stilgevallen.
Yo: “Van in januari kregen we al waarschuwingen via onze contacten in China, over de impact van een mogelijke crisis. Toen ik hier meteen ging rondhoren bij onze banken, viel men daar nog compleet uit de lucht. Kort erna zagen we de eerste annulaties in het buitenland. We waren onder meer bezig met een roadshow voor Renault in Frankrijk. Met 8 trailers, uitgerust als mobiele workshopruimte, trokken we door Frankrijk om opleidingen te verzorgen aan automechaniekers over onderhoud en herstelling van hybride en elektrische wagens. Maar stad na stad ging in lockdown en uiteindelijk hebben we onze trucks teruggeroepen.”
Alles samen werkt Yo met 35 VTE’s (voltijdse equivalenten) waarvan het merendeel momenteel in tijdelijke werkloosheid zit. Yo bleef echter niet bij de pakken zitten en wilde iets doen aan de luide roep vanuit de zorgsector om beschermingsmateriaal.
Yo: “Drie van onze personeelsleden werkten vroeger in de zorgsector. Iemand kreeg de vraag of we via onze leveranciers mee konden uitkijken naar spatmaskers. Zowel het Jessa Ziekenhuis van Hasselt als AZ Vesalius Tongeren waren daar dringend naar op zoek; maar ze waren nergens nog te verkrijgen. De productie ervan situeert zich vooral in Duitsland, maar de voorraden daar werden geblokkeerd voor eigen gebruik. Ook in Nederland was er nergens nog stock te vinden.”
Voor Yo Engelen was dit het signaal om zelf op zoek te gaan naar oplossingen. Hij activeerde zijn persoonlijk ondernemersnetwerk om basismateriaal te verzamelen en vervolgens zelf maskers te produceren. Het doel was de verspreiding van 50.000 gratis maskers.
Yo: “We kwamen in contact met ‘Makers against Corona’, een ondernemersnetwerk dat al een eerste ontwerp van spatmaskers had gemaakt. We zijn gestart met testen en optimaliseren; enerzijds om de kwaliteit te verbeteren, anderzijds om de productiesnelheid te verhogen."
Een andere speler is Fablab, een community met 2.500 ondernemers in de Benelux, actief in de maakindustrie. Via dat netwerk kunnen in de buurt beperkte oplages van maskers gemaakt worden. Maar wat met grote aanvragen van 50 tot 1.500 maskers per dag?
Yo: “Ik heb toen contact opgenomen met leveranciers om basismateriaal te sponsoren en met maatwerkbedrijven om in te staan voor de montage van de spatmaskers. Ik wilde snel zo veel mogelijk maskers verdelen aan zij die ze nodig hadden.”
Yo kreeg materiaal gesponsord voor het vervaardigen van 50.000 gratis spatmaskers. Die zijn inmiddels allemaal verdeeld. Maar de aanvragen blijven toestromen.
Yo: “Momenteel hebben we aanvragen voor het leveren van om en bij de 150.000 maskers. Die komen ook massaal vanuit het buitenland; het verste is Bangladesh. Onze productie zit vandaag op een volume van 3.500 tot 4.000 maskers per dag. We hebben nu een succesvolle test achter de rug om door te groeien naar een capaciteit van 6.000 tot 7.000 maskers per dag.”
Yo bekijkt nu de mogelijkheden om de maskers aan kostprijs ter beschikking te stellen. Aanvankelijk wilde men werken met een vrije donatie, maar dat bleek in de praktijk niet te werken.
Yo: “Ik wil hier niet extra aan verdienen, ik wil iets doen voor de zorgsector. Wat dat betreft erger ik me aan ondernemers die nu geld trachten te slaan uit de crisis en de schaarste die er op sommige vlakken is. Mijn grootste ambitie is om deze productie op een duurzame manier uit te rollen na de crisis. Ik vermoed dat er ook dan nog veel aanvragen zullen zijn om voorraden aan te leggen. Wel, het zou super zijn deze maskers lokaal te kunnen vervaardigen in plaats van opnieuw te gaan bestellen in het buitenland. Zo versterken we onze lokale economie, houden we mensen aan het werk, creëren we nieuwe opdrachten voor maatwerkbedrijven en de footprint van het eindproduct zal een pak lager liggen.”